Gurmaniškos žuvienės receptas

by

Norvegija – viena kalnuočiausių valstybių Europoje. Išilgai Norvegijos stūkso Skandinavijos kalnų masyvas, šalyje yra tik 10 % ariamos žemės, ir tik 24 % miškų. Norvegijoje gausu krioklių ir žuvingų upių, ilgiausios upės baseinas užima net 13 proc. šalies ploto. Gyvenamosios vietovės išsidėstę pakrantėse tarp fiordų, kuriuos skalauja Atlanto vandenynas.

žuvienė receptas
Norvegijos žemėlapis pav. ezilon.com
žuvienė receptas
foto: nationalgeographic.com

Žvejyba čia nuo senų senovės vienas pagrindinių mitybos šaltinių. Ar gali būti kitaip, jei gyveni prie sūraus vandenyno. Žuvis ir jūros gėrybės neatsiejama norvegiškos virtuvės dalis. Skandinaviška virtuvė turi panašumų su tradicine lietuviška virtuve. Norvegai gamina kiek kietesnius nei lietuviški cepelinus, valgo panašias salotas, dešreles ir mėsos troškinius su raugintais kopūstais. Šią žuvienę pagamino ir vėliau manęs paprašyta, jos receptu pasidalino žavi ponia Liv Torhild, tais laikais kai gyvenau Norvegijoje. Valgydama galvojau, kad tai skaniausia žuvienė, kokią man yra tekę ragauti. Tovė tai skandinaviškas moteriškas vardas. Jis buvo užrašytas recepte, kurį man atnešė.

PRODUKTAI:

Prancūziškas batonas arba skrudinta duonelė

2 arbatiniai šaukšteliai kario

2 valgomieji šaukštai sviestmedžio  sviesto „Vegan Block“, rasite betkurioje Maxima ar Rimi parduotuvėje, arba paprasto sviesto

2-3 smulkiai pjaustyti svogūnai

2 morkos, pjaustytos griežinėliais

3 česnako skiltelės

300ml vandens

3 nulupti ir smulkiai supjaustyti pomidorai

300 ml kokosų grietinėlės

3-4 persikai

150 g. lukštentų jūrinių krevečių(mažiausios)

400 g. žuvies file, norvegiškame recepte naudojama menkė, aš naudojau šaldytą lydekos file

1-2 valgomieji šaukštai rudojo cukraus

druskos

žalumynų papuošimui

GAMINIMAS:

Nulupkite morkas ir svogūnus, supjaustykite smulkiais griežinėliais ir pakepinkite keptuvėje su sviestu ir kariu ant nedidelės kaitros. Tuomet įdėkite smulkiai pjaustytą česnaką, žiupsnelį druskos ir patroškinkite. Į puodą įpilkite vandens ir sudėkite nuluptus, smulkiai supjaustytus pomidorus ir abrikosus, cukrų, druską,  virkite tol kol suminkštės. Kai pomidorai ir abrikosai pasidarys minkšti į tą patį puodą supilkite pakepintas morkas su svogūnais ir česnakais, viską troškinkite kelias minutes. Pabaigoje supilkite grietinėlę, žuvies file ir troškinkite dar 6 minutes. Turėkite omenyje, kad šaldyti produktai atitirpus ledui netenka dalies svorio.

Krevetės dedamos pačioje pabaigoje (jų nereikia virti, nes dažniausiai jos parduodamos jau išvirtos raudonos spalvos. Ilgai verdant, jos susitraukia ir pasidaro kietos, taip prarandamas visas skonis. Nevirtos krevetės yra pilkos). Paragaukite, jeigu reikia įdėkite druskos. Sriubos lėkštę galite papuošti žalumynais. Patiekite su skrudintu batonu, prancūziška bagete ar bandele. Šį norvegiškos, kreminės žuvienės receptą galiu drąsiai vadinti karališka žuviene. Skanaus!

Jeigu norite, pagardinkite žalumynais. Sriubos lėkštę galite papuošti laimu, keliomis midijomis, kurios gali būti dedamos kaip ir krevetės pabaigoje, verdant jas labai trumpai, tik tol kol atsidarys kriauklė. Jeigu mėgstate aštriai, galima įdėti smulkiai pjaustyto čili pipiro ir Jūsų patiekalas įgaus visiškai kitokį atspalvį. Gamindami nebijokite eksperimentuoti, taip pasigaminsite skaniausius patiekalus ir Jūsų negalės pralenkti net geriausias restorano šefas. Ačiū, kad skaitėte, gražios Jums likusios vasaros!

žuvienė receptasžuvienė receptasžuvienė receptas

SEKITE MUS FACEBOOK:  https://www.facebook.com/Sveikatoszurnala

SKAITYKITE:

https://sveikatoszurnalas.lt/olandiskas-padazas-benedikto-kiausiniai-sparagai/

https://sveikatoszurnalas.lt/ka-jura-daro-tavo-smegenims/

https://sveikatoszurnalas.lt/vasaros-saulegriza/