Kmynai – geram virškinimui ir lieknėjimui

by

Man kmynai primena vaikystę. Mūsų seneliai be ryšulėlio kmynų sėklų nesileisdavo į tolimesnę kelionę, dažnas nešdavosi į puotą pas kaimyną, nes kmynai padeda gerai virškinti. Kmynų žoles surišdavo ir pakabindavo virš lauko durų drauge su šermukšnio šakele ar kiečio rykšte, kad saugotų namus nuo pikto.

RINKIMAS

Paprastasis kmynas yra žolinis dvimetis augalas. Vaisiai sunoksta liepos – rugpjūčio mėn. Jie yra savito skonio ir kvapo, kurį suteikia eterinis aliejus. Lietuvoje kmynai gana paplitę, auga dirvonuose, miškų aikštelėse, pievose. Vaistinei žaliavai tinka vaisiai. Žolynai renkami vos prinokus vaisiams, nes subrendę ir sausi lengvai iškrenta. Nupjauti augalai rišami į šluoteles ir pakabinami džiovinimui, gerai prapučiamoje pastogėje ar patalpoje. Išdžiovinus kuliami, valomi, dar padžiovinami ir laikomi uždarytuose stiklo induose ar popieriniuose maišuose. Vartoti tinkami tris metus.

Paprastojo kmyno vaisiuose yra 3-6% eterinio aliejaus, karvono, limoneno, dihidrokarveolio, dihidrokarvono, karvakrolio, karveolio, perilo spirito, flavanoidų (kvercetino, kemferolio), kumarino umbeliferono, 15% riebalinio aliejaus, baltymų, tanidų, dervų, mineralinių druskų.

KMYNAI TINKA VISIEMS – IR JAUNIEMS IR SENIEMS

Kmynas – viena labiausiai paplitusių ir seniausiai vartojamų vaistažolių. Juo gydė skrandžio ligas dar Plinijaus laikais. Pasakojama, kad Škotijos karalius Henrikas VIII kmynų arbata gelbėdavosi nuo žagsėjimo. Dėl švelnaus veikimo bei minimalaus toksiškumo kmynai tinka vaikams, senyvo amžiaus žmonėms, nėščiosioms ir maitinančioms mamoms.

NUO SKAUSMO IR VIDURIŲ PŪTIMO

Kmynai palaiko žmogaus organizmo ląstelių rūgštinę ir šarminę pusiausvyrą. Kmynų sėklų užpilais ir nuovirais dažniausiai gydomos skrandžio ir žarnyno ligos. Kmynų arbata gerina apetitą, virškinimą, malšina žarnyno dieglius, kurie kamuoja kūdikius iki 3 mėnesių.  Mažina rūgimo procesus žarnyne, todėl tinka gerti gausiai prisivalgius įvairaus maisto. Atpalaiduoja žarnyno, tulžies pūslės, gimdos, šlapimo takų spazmus, stabdo pernelyg aktyvią žarnyno fermentaciją. Reguliuoja mėnesinių ciklą, lengvina menstruacinius negalavimus.

GERINA VIRŠKINIMĄ

Kmynų sėklos yra skaidulų šaltinis. 100 gramų kmynų yra visa rekomenduojama skaidulų norma. Kmynuose esančios maistinės skaidulos padeda maistui judėti virškinamuoju traktu. Tai ypač naudinga tiems, kas skundžiasi skrandžio negalavimais ar virškinimo sutrikimais, tokiais kaip pilvo pūtimas, vidurių užkietėjimas ir viduriavimas. Kmynų vaisių užpilas skatina skrandžio sulčių išsiskyrimą. Atsigėrus jo prieš valgį, labai pagerėja virškinimas. Jei gausiai pavalgėte, išgerkite kmynų arbatos – sumažės apsinuodijimo pavojus. Ji taip pat padeda esant skrandžio diegliams ir kai maistas „stovi“ skrandyje.

PADEDA ŠIRDŽIAI
Cholesterolis, gaunamas su gyvulinės kilmės maistu, kaupiasi ant arterijų sienelių ir apsunkina širdies darbą, didėja rizika susirgti širdies ligomis ar net patirti širdies smūgį. Kmynuose esančios skaidulos mažina cholesterolio kiekį. Kmynuose yra širdies sveikatą palaikančių antioksidantų, tokių kaip vitaminas A, C, E.  Kmynuose esantis kalis reguliuoja kraujo spaudimą ir palaiko širdies ritmo stabilumą.
SKATINA LAKTACIJĄ

Maitinančioms mamoms kmynų arbata skatina pieno liaukų veiklą. Ypač veiksminga stipri kmynų arbata su medumi.

TIRPDO RIEBALUS

Kmynų arbata be cukraus (arba su trupučiu medaus) – idealus gėrimas norinčioms sulieknėti. Kmynų sėklos turi lipolitinių (riebalus tirpinančių) savybių. Todėl išgėrus jų arbatos prieš valgį, ne tik pagerės virškinimas, bet ir mažiau riebalų „eis“ į kūną. Tyrimo, daryto beveik tris mėnesius metu, moterų grupė, kurios dalyvės valgė jogurtą su kmynų milteliais, numetė 14 kilogramų daugiau nei antroji grupė, valgiusi jogurtą be kmynų. Pirmoji grupė, kuri valgė jogurtą su kmynais, neteko 14,64 procento riebalų, tuo tarpu antroji – tik 4,91 procento riebalų.

RAMINA

Kmynų vaisiai dėl juose esančių biologiškai aktyvių medžiagų šiek tiek mažina kraujospūdį ir veikia raminančiai. Todėl jų arbatą sveika gerti prieš miegą. Jeigu mėgstate kmynų kvapą, jų nuoviro galite įsipilti į šiltą vonią.

kmynai

UŽPILAS IR NUOVIRAS

Gydymui dažniausiai naudojami kmynų sėklų užpilai ir nuovirai. Populiariausias užpilas – arbatinį šaukštelį sėklų užpilti stikline verdančio vandens ir palaikius 15 min perkošti. Bet aš darau taip kaip man paprasčiau ir greičiau. Kavamale sumalu kmynų sėklas ir padedu į sausą indą saugojimui. Į 300ml puodelį dedu tris arbatinius šaukštelius sumaltų kmynų sėklų ir užpilu verdančiu vandeniu, palaikau 9 min., kai atvėsta įdedu nedidelį šaukštelį medaus. Tokia arbata man tiesiog nuostabaus skonio, ji ramina, gaivina ir gerina virškinimą.

Nuoviras yra stipresnis nei užpilas. Penkis šaukštus kmynų reikia sudėti į nedidelį puodą ir užpilti litru vandens, užvirus dar virti apie 15 min. Atvėsęs nuoviras vartojamas esant stipresniems negalavimams: žarnyno diegliams, apsinuodijus. Jis man primena vaikystę. Prosenelis kas vakarą virdavo kmynų arbatą, užvirindavo didelį puodą, kad užtektų visai šeimai. Kmynus rinkdavome kartu keliaudami per pievas, vėliau džiovindavome. Tai viena skaniausių arbatų primenanti senus, smagius vaikystės laikus.

PUIKUS PRIESKONIS

Beveik du tūkstančius metų kmynai neišnyksta iš valgių ir gėrimų receptų. Kulinarai ir virėjai naudoja juos Europoje ir Azijoje, Afrikoje ir Amerikoje. Nuplikytos kmynų sėklos (nelieka kartumo) labai pagerina įvairiausių patiekalų skonį. Neapsiriksite įmetusios jų į kopūstų sriubas, padažus ir troškinius. Verdamos bulvės nuo maltų kmynų įgaus puikų skonį ir aromatą. Kmynų milteliais paskaninkite salotas, žuvies ir grybų salotas.

kmynai

SEKITE NAUJIENAS FACEBOOK: https://www.facebook.com/Sveikatoszurnala

TOLIAU SKAITYKITE:

https://sveikatoszurnalas.lt/grybai-ir-ju-rinkimo-metas/

https://sveikatoszurnalas.lt/alopecija-plikimo-priezastys-svinas/

https://sveikatoszurnalas.lt/gydanti-misko-terapija/