Amerikietiškas slyvų pyragas

by
slyvų pyragas

Kai pilnos pintinės ir žandai slyvų, o norisi kažko skanaus prie arbatos, mano mintyse visada iškyla šis slyvų pyragas. Jam virš šešiasdešimt metų, jį kepa trečia šeimininkių karta ir jis vis dar mėgstamas daugelio, todėl, kad yra paprastas ir universalus. Nežinau ar teisingai padariau šį receptą pavadindama amerikietišku. Žinau, kad tokį pat pyragą kepa Italijoje, Austrijoje, Prancūzijoje, Šveicarijoje, Vokietijoje, Anglijoje ir be abejo Lietuvoje.

PYRAGO RECEPTO KILMĖS ISTORIJA

Receptas išspausdintas 1983 metais JAV, The New York Times laikraščio apačioje,  kairiame kamputyje. Nuo to laiko iki dabar, jis tapo pačiu populiariausiu receptu laikraščio istorijoje. Sekančiais metais laikraštis sulaukė daugybės prašymų ir vėl išspausdinti receptą, todėl redaktoriai nusprendė jį perspausdinti kitais, vėliau dar kitais metais. Tai tęsėsi iki 1989 metų, kai išspausdinę receptą, šalia parašė: atsispausdinkite jį, įlaminuokite ir pasikabinkite ant šaldytuvo, nes tai paskutinis kartas kai jį spausdiname. Tikrai.“ Po šio komentaro, laikraštis gavo šūsnį pasipiktinusių skaitytojų laiškų.

Vėliau buvo spausdinamos įvairios šio recepto variacijos, sviestą pakeičiant bananais, slyvas – obuoliais ar spanguolėmis, baltus miltus keičiant pilno grūdo miltais. Mariana Burros buvo atsakinga už laikraščio maisto skiltį. Šį receptą ji gavo iš savo vaikystės draugės. Būdama pensijoje, iki šių laikų ji vis dar kepa pyragą, bet mėgstamiausia jos pyrago variacija yra su persikais arba mėlynėmis.Šių dienų laikraščio skaitytoja NYT portale rašė, kad pyragą kepa nuo 1960 metų. Identišką receptą ji rado namų šeimininkių receptų knygoje, kuris buvo pavadintas Vengriškų slyvų pyragu. Kiti skaitytojai komentavo, kad galima kepti su kriaušėmis, nektarinais, braškėmis, avietėmis, vyšniomis, laimu, į tešlą įberti tarkuotą citrinos žievelę, razinas, smulkius migdolų gabaliukus arba vietoj įdaro dėti migdolų pastą. Eksperimentuokite tol, kol atrasite savo skaniausio pyrago versiją.

slyvų pyragas
Sveikatos Žurnalo pyragas
slyvų pyragas
Sveikatos Žurnalo pyragas
slyvu pyragas receptas
The New York Times laikraščio iškarpa
SLYVŲ PYRAGAS
 PRODUKTAI:
  • 160 g ekologiškų baltų speltos miltų, juos perku iš ūkininkų, kurie nenaudoja glifosato (galite naudoti įprastus kvietinius)
  • 1 a.š. kepimo miltelių
  • 120 g rudojo cukraus ( galima dėti mažiau)
  • 115 g sviestmedžio sviesto „Vegan Block“ arba paprasto sviesto. Jeigu neturite sviesto, galite naudoti aliejų
  • 2 kiaušiniai
  • 12 vnt. slyvų
  • 1 citrinos sultys
  • 1 v.š. cinamono
  • žiupsnelis druskos
  • 1 pak. vanilinio cukraus
GAMINIMAS:

Sumaišome miltus su kepimo milteliais ir druska. Atskirai išsukame sviestą ir cukrų, tol kol jis ištirpsta, tada po vieną įmušame kiaušinius ir išplakame.

Tada į sviesto, cukraus ir kiaušinių mišinį suverčiame sumaišytus miltus ir išmaišome.

Naudosime 24cm skersmens apvalią kepimo formą. Ją ištepame sviestu, supilame sumaišytą tešlą.

Pasiruošiame slyvas: nuplauname, perpjauname per pusę, išimame kauliukus.

Slyvų puseles išdėliojame ant pyrago odelėmis į viršų.

Ant paruošto pyrago viršaus supilame citrinos sultis, barstome cukrų ir cinamoną.

Pyragą kepame 170 C orkaitėje, apie 50-60 min., kol viršus gražiai apskrunda. Įsmeigus ir ištraukus smeigtuką neturi matytis tešlos.

Viršų galite apibarstyti vaniliniu cukrumi. Skanaus!


SEKITE MUS FACEBOOK:
Sveikatos Žurnalas
SKAITYKITE:
Gydanti miško terapija
12 klausimų nuoširdžiam pokalbiui su savimi
Ką daryti kai vaikai mušasi? Naudingi patarimai
error: Content is protected !!