Juodųjų serbentų morsas ne tik atgaivins karštą vasaros dieną, bet ir suteiks jėgų, vitaminų ir visą glėbį maistingų medžiagų. Visada stengiuosi valgyti kuo daugiau žalių vaisių ir daržovių, o mano sode dabar kaip tik užderėjo juodųjų serbentų, todėl papasakosiu kaip juos naudoju. Žinau, kad dauguma šeimininkių serbentų derlių meta į puodą, užpila cukrumi ir ruošia atsargas žiemai. Aš darau truputį kitaip. Verdant ar kepant aukščiau nei 35C° žūsta didžioji dalis vitaminų ir maistingųjų medžiagų, todėl viską geriausia suvartoti kol šviežia. Virti uogienes geriausia nebent tada, kai derliaus yra tiek, kad nebežinai kur dėti. Aš tą likusią dalį, kurią gavau iš draugiškos kaimynės sutryniau su datulėmis, sudžiovinau ir gavosi skanūs saldainiai. Nors daugelis raukosi dėl jų rūgštaus skonio, sugalvojau receptą, kuris gardus ir nevers jūsų raukytis. Pirmiausia paskaitykite kaip juodieji serbentai veikia jūsų kūną.
Juodųjų serbentų savybės
Juodieji serbentai turi didelius kiekius: antocianinų, polifenolinių medžiagų, antioksidantų, vitamino C, gama linoleno rūgšties (GLA). Juodieji serbentai gerina kraujotaką, stiprina imuninę sistemą, gerina regėjimą, žarnyno ir inkstų darbą, švelnina 1 ir 2 tipo diabeto rizikos veiksnius.
Juodųjų serbentų uogos yra vitaminų čempionės
Juodųjų serbentų uogose gausu vitaminų: A, B5, B6, B1, E. Vitamino C yra keturis kartus daugiau nei apelsinuose, o antioksidantų dvigubai daugiau nei mėlynėse. Mūsų organizmas vitaminą C naudoja tam, kad metabolizuoti baltymus ir suformuoti kolageną, kuris būtinas odai. Taigi jeigu norite išlikti jauni ir turėti gražią odą valgykite juoduosius serbentus. Ir svarbiausia nepamirškite, kad verdant ar kepant uogos nebetenka didžiosios dalies savo naudingųjų savybių.
Juodieji serbentai stiprina imuninę sistemą
Šalia vitamino C, juodieji serbentai savyje turi antioksidantų ir antocianinų. Antioksidantų pagrindinė užduotis – stiprinti imuninę sistemą. Tyrimų metu sportininkai valgė juoduosius serbentus. Jie turėjo geresnį imuninį atsaką, geresnius kraujo rodiklius ir galėjo ilgiau intensyviai treniruotis.
Juodųjų serbentų sėklose yra gama-linoleno rūgšties (GLA), omega-6 riebalų rūgščių, kurios, padeda palengvinti uždegimus organizme. Didelis gama linoleno rūgšties (GLA) ir antocianino kiekis gali padėti sumažinti sąnarių ar raumenų skausmą. Kalis ir GLA padeda sumažinti kraujospūdį, gerina širdies kraujotaką, stiprina širdies ląsteles ir kraujagysles. Juodieji serbentai padės greičiau atsigauti po treniruotės.
Juodieji serbentai padeda sulėtinti psoriazės dėmių augimą ir vystymąsi. Juodųjų serbentų aliejus gali būti tepamas tiesiai ant sausos, niežtinčios ar perštinčios odos.
Juodieji serbentai gerina regėjimą, akių gebėjimą prisitaikyti prie tamsos, kraujo tekėjimą į akis. Kasdien prie kompiuterio dirbantiems žmonėms juodųjų serbentų uogos sumažins regėjimo nuovargį.
Juodųjų serbentų morsas
INGREDIENTAI:
Juodieji serbentai
Ekologiškos datulės be kauliukų
Vanduo
GAMINIMAS
Dedame į sietelį serbentus, nuplauname, išrenkame šakeles ir lapelius. Į kokteilinę sudedame juoduosius serbentus. Datulių dedame tiek kiek norisi saldumo, pilame vandens, gausis šiek tiek skystesnė nei uogienės konsistencija. Naudoju Zyle kokteilinę. Įjungiu stipriausią rėžimą ir plaku tol kol masė tampa vientisa. Tyrę supilu į švarų butelį nuo mineralinio vandens ir padedu į šaldytuvą. Jeigu tyrė per tiršta ir neišeina supilti, įpilkite dar vandens ir dar kart išplakite. Kai užsimanau ko nors skanaus, ar tiesiog praalkstu įsipilu šios tyrės į taurę, įpilu vandens, išmaišau ir mėgaujuosi nuostabiu vasarišku morsu. Šią tyrę galima naudoti ant ledų kaip uogienę, ant vaflių ar blynų. Pasigamintą vitaminų užtaisą sunaudoju per tris dienas. Skanaus!