Sriuba su smidrais

by
smidrai

Vaikystėje nebūčiau pagalvojusi, kad smidrai yra valgomi, tačiau dabar jau kurį laiką, tai viena iš mėgstamiausių mano daržovių. Močiutės darže augo smidrai, didžiausias krūmas, kurį naudodavo, tik kaip papuošimą gėlių puokštėms. Šiandien smidrai labai populiarūs visame pasaulyje. Jie naudojami kepant pikantiškus pyragus, kiaušinienę, sriubas, kaip garnyras, ar kaip pagrindinis patiekalas. Smidrai valgomi nuo gegužės iki birželio vidurio. Šiuo metu smidrų sezonas jau prasidėjo, tad dabar pats tinkamiausias laikas ragauti ir išbandyti naujus receptus. Jeigu Jums pabodo smidrai su olandišku padažu, kurio receptu dalinausi anksčiau išbandykite šią sriubą.

SMIDRAI – VITAMINŲ ŠALTINIS

Smidrai – tai delikatesinė, nekaloringa daržovė ir natūralių vitaminų šaltinis.
Smidrai 100 g turi tik 20 kcal ir daugybę vitaminų tokių kaip: A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, E ir K. Mineralų:
kalcio, geležies, magnio, mangano, fosforo, vario, kalio, cinko.

Smidrai padeda kontroliuoti cukraus kiekį ir skatina insulino gamybą, todėl jie tinka vartoti sergant diabetu. Smidrai mažina kraujospūdį, neutralizuoja ląsteles pažeidžiančius laisvuosius radikalus ir pasižymi priešvėžinėmis savybėmis. Smidrai yra puikus antioksidantų šaltinis, juose gausu glutationo.

RECEPTAS

INGREDIENTAI

500 g bulvių

800 g smidrų

150 g grietinėlės arba kokosų grietinėlės, arba sviestmedžio sviesto

galvutės česnako arba džiovintų česnakų

1 svogūnas

2 vidutinio dydžio morkos

3 kiaušinių tryniai

100 g bolvinės balandos

druskos pagal skonį

GAMINIMO EIGA:

Nulupame bulves ir morkas, supjaustome, sudedame į puodą, pasūdome ir išverdame.  Nupjaustome kiečiausią smidrų dalį – kotus (kotai dažniausiai būna labai kieti, todėl net išvirę būna nevalgomi). Prieš baigiant virti bulvėms sudedame smidrus ir verdame ne ilgiau nei 3 min. Nupilame visą vandenį, kuriame virė bulvės ir smidrai, išgriebiame pusę  – apie 350 g smidrų. Į puodą įpilame šviežio vandens tik tiek, kad šiek tiek apsemtų bulves, pasūdome, sumetame nuluptus česnakus (dėjau tris skilteles ir pabaigoje barsčiau džiovintą česnako dėl aromato, jeigu neturite džiovinto, dėkite daugiau žalių skiltelių), supjaustytą svogūną, bolivinę balandą ir įkaitiname iki virimo. Sudėjau jau išvirtą balandą, vakarykščius košės likučius, bet jeigu sudėsite nevirtą, jai išvirti prireiks 5 minučių.

Išimtiems smidrams nupjauname viršūnėles – apie 5 cm, kotelius sumetame atgal į puodą. Viršūnėles pasidedame atskirai, jas sudėsime prieš pat patiekiant. Užvirus vandeniui ir išvirus košei viską sutriname elektriniu trintuvu.

Imame kiaušinius, atskiriame trynius nuo baltymų. Trynius reikia plakti tol, kol pavirs šviesiai geltonos spalvos mase. Į trynių masę supilame grietinėlę, suplakame ir pilame į puodą su bulvėmis ir smidrais, išmaišome. Ragaujame ir dedame druskos pagal skonį. Sriuba turėtų būti gana tiršta, jeigu norite skystesnio varianto, pilkite daugiau vandens. Smidrų viršūnėles sudedame į jau įpiltą sriubos dubenį. Patiekiame papuošę žirnių daigais, ridikėliais ar kitais turimais ir mėgstamais žalumynais. Man valgant bet kokį maistą norisi žalumos, tad aš prieš patiekiant į sriubą prisipjausčiau ridikėlių. Jeigu nevalgote kiaušinių ir pieno produktų, o norisi sočios ir gardžios sriubos, dėkite sviestmedžio sviestą pačioje pabaigoje kai sriuba jau išvirta tik tiek, kad ištirptų. Skonis taip pat kuo puikiausias.

Nurodyto kiekio užteks 5-6 sriubos lėkštėms. Jeigu mėgstate, į sriubą prieš patiekiant įdėkite česnakinių krutonų. Skanaus!

smidrai


Tarta su vyšniomis ir rožėmis
Grupė Sirupas – Žemaičiai, kurie groja gyvą muziką
“Gyvenu apsupta gamtos” – sako žolininkė Virginija Mažeikė
Rėkimas ant vaikų. Kas provokuoja pyktį? Kaip sustoti?
Balandėliai be mėsos
Geriausiai orą valantys kambariniai augalai
error: Content is protected !!