Šventinis keksas su cukatomis, razinomis ir riešutais

by
keksas

Kai norisi kažko gardaus ir kvapnaus prie arbatos, šis keksas su cukatomis ir riešutais pats geriausias sprendimas. Keksas skirtas 6 – 8 asmenims.

JUMS REIKĖS

3 kiaušinių

200g sviesto (naudoju Vegan block sviestmedžio sviestą)

180g rudojo cukranendrių cukraus

200 g baltų speltos miltų (papildoma sauja miltų bus reikalinga riešutų, cukatų ir razinų apvoliojimui)

3  šaukštai avižų pieno

1.5 arbatinio šaukštelio kepimo miltelių

žiupsnelis druskos

100 g cukatų (cukraus sirupe virtų apelsinų žievelių, pirkau iš Lidlo jau paruoštas)

50 g razinų

60 g graikinių riešutų (galite naudoti savo mėgstamus)

vanilinio cukraus papuošimui

GAMINIMAS

Verdančiu vandeniu atskiruose induose užpilame razinas, riešutus ir paliekame. Sviestą išlydome, supilame į didelį dubenį, suberiame cukrų, žiupsnelį druskos ir maišome tol, kol išsimaišys cukrus. Sumušame tris kiaušinius į atskirą plakimo indą ir gerai išplakame elektriniu plaktuvu su šluotele. Kiaušinių plakinį supilame į sviesto ir cukraus masę ir gerai išplakame kol gausis vientisa masė. Supilame avižų pieną ir dar kartą išmaišome.

Speltos grūdus perkame iš ekologiško ūkio, kur nenaudojamas glifosatas. Kiekvienais metais malūne sumalame, išsijojame ir pasiruošiame baltų miltų visam sezonui. Į atskirą dubenį pasveriame 200 g miltų, vieną samtį pasiliekame cukatų, razinų ir riešutų apvoliojimui. Į miltų dubenį suberiame kepimo miltelius ir išmaišome. Miltus pamažu maišydami suberiame į sviesto ir kiaušinių plakinį. Maišome tol kol gausis vientisa masė.

Per sietelį nupilame razinas, paliekame nusivarvėti. Į atskirą dubenėlį dedame šaukštą miltų ir subėriame drėgnas razinas, išmaišome, kad jos šiek tiek apliptų miltais. Tą patį darome su riešutais, nusausiname, su peiliu šiek tiek susmulkiname ir pakartojame apvoliojimo miltuose procedūrą. Cukatas taip pat apvoliojame miltuose. Apvoliotas razinas, riešutus ir cukatas dedame į tešlos dubenį ir viską gerai išmaišome. Tešlą sudedame į kekso kepimo formą ir dedame į 180° C įkaitintą orkaitę. Kepame 50 min, kol viršus gražiai paruduos. Kai keksas iškeps, palikite su forma atvėsti. Iš formos išimkite atvėsusį ir palikite dar pusvalandžiui apdžiūti. Keksas atrodys gražiau jei su nedideliu sieteliu viršų pabarstysite vanilinio cukraus pudra. Šis keksas toks gardus, kad dažniausiai labai greitai ištirpsta ir nelieka kitai dienai. Skanaus!

Keksas gali būti kepamas su tarkuotos citrinos žievelėmis, razinomis, mėgstamais riešutais. Galite improvizuoti ir naudoti datules, slyvas arba spanguoles. Įdėję kakavos turėsite šokoladinį keksą. Jeigu tešlą naudosite keksiukams, jos dėkite ne iki pat viršaus. Palikite vietos iškilimui. Kepkite iki 30 min. kol gražiai paruduos viršus. Skanaus!

keksas


Šventinis keksas su cukatomis, razinomis ir riešutais
Žiemos saulėgrįža
Grace Kelly ir Monako princo meilės istorija
Istorija: Chanel N°5 kvepalai švenčia 100 metų jubiliejų
Pasidaryk pati. Naminis veido kremas – receptas
Lengvos ir paprastos kinietiškos morkų salotos
Moters pasaulis 2021 – didžiausia mados, stiliaus ir grožio paroda Kaune
Emocinis valgymas ir kaip jo išvengti
Propolis – kas jis ir kaip jį naudoti
Vaikai ir technologijos
error: Content is protected !!