Svarainių savybės žinomos nuo seniausių laikų. Jeigu savo sklype turite saulėtą vietą, kurioje mažai drėgmės, rudenį būtinai pasodinkite svarainių. Jiems tinka ne itin derlinga dirva. Kas neturite galimybių pasisodinti, aplankykite turgų. Rudenį pas visus prekeivius rasite mažų geltonų obuoliukų.
Svarainiai yra atsparūs šalčiams, priežiūros krūmui beveik nereikia. Svarainio krūmas išauga iki metro aukščio, o šaknys prasiskverbia 1,5 m į žemę, todėl svarainiai tinkami šlaitams sutvirtinti. Žydi birželio mėnesį rausvai oranžinės spalvos žiedais, atsparūs kenkėjams ir retai serga augalų ligomis. Šiam augalui augti geriausiai tinka dirva, kurioje neutralus ph. Sodinti galima po vieną, nes šis augalas yra savidulkis. Svarainių vaisiai subręsta rugsėjo arba spalio mėnesį. Derlius nuo vieno krūmo gali būti apie 3 kg obuoliukų. Svarainius būtina surinkti iki prasidedant šalnoms. Jeigu vaisiai nesunokę sudėkite į sausą ir vėsią patalpą subrendimui. Kuo senesnis svarainio krūmas, tuo daugiau ir sveikesnių vaisių jis subrandina.
PATARIMAI KAIP PASISODINTI IR UŽAUGINTI SVARAINIUS PATIEMS SAVO NAMUOSE
Rugsėjo viduryje iš prinokusių svarainių vaisių išimkite sėklytes, jos turi būti rudai juodos. Išimtas sėklas mėnesį palaikykite šaldytuve ir lapkričio mėnesį pasodinkite į daržo žemę, palikdami per žiemą. Pavasarį, kai išdygs daigeliai, juos iškaskite ir pasodinkite į atskirą lysvę, kurioje daigelius auginkite du metus, tol kol daigeliai pakankamai sustiprės, paaugs ir šaknys taps tvirtos. Daigams užaugus, sumedėjus, po keleto metų, rudenį juos reikia iškasti, trečdaliu patrumpinti šaknis (kad šakotūsi) ir pasodinti į nuolatinę augimo vietą, sodinant kas 60-80 centimetrų.
SVARAINIŲ MAISTINĖ VERTĖ
Svarainio vaisiuose yra nuo 5 iki 12,2% cukraus, organinių rūgščių (obuolių, citrinos). Daug pektininių (0,33%) ir rauginių (0,42—0,66%) medžiagų, geležies (30 mg/kg), vario (1,4 mg/kg) ir vitamino C (apie 20 mg%). Svarainio vaisiai yra aitraus skonio dėl juose esančių rauginių medžiagų. Jie yra lyginami su citrinomis, nes turi panašų kiekį vitamino C. Taip pat gausu PP, E, B grupės vitaminų, fruktozės, mineralinių medžiagų: kalcio, kalio, kobalto, fosforo, magnio, vario. Šviežiuose svarainio vaisiuose daug geležies.
GEROSIOS SAVYBĖS
Sergant mažakraujyste ir kitomis ligomis, geriausia naudoti šviežius, neapdorotus vaisius. Svarainiai stiprina imunitetą, skatina tulžies bei šlapimo išsiskyrimą, mažina kraujavimą, stimuliuoja kraujodaros procesus, slopina kosulį, turi antiopinių, antibakterinių ir antiseptinių savybių, padeda nuo pykinimo bei vėmimo, naudingi sergant anemija, širdies, kvėpavimo takų ir skrandžio bei žarnyno ligomis, sukeliančiomis viduriavimą bei kraujavimą, o taip pat sergant opalige, tuberkulioze arba astma. Svarainiai stiprina kepenis ir širdį, malšina galvos skausmus, teigiamai veikia nervų sistemą, gerina nuotaiką. Galima daryti kompresus sergant keratitu ir konjunktyvitu, nusideginus ar esant sudirgintai odai, taip pat skalauti gerklę sultimis sergant angina.
Svarainiai naudingi geram širdies darbui, padeda mažinti kraujospūdį. Svarainių sultys sumažina bendrojo cholesterolio, blogojo cholesterolio ir trigliceridų kiekį, kurie yra viena pagrindinių širdies ligų priežasčių. Daug naudingų medžiagų turtingi svarainiai teigiamai veikia žmogaus psichiką, gerina nuotaiką, suteikia energijos, žvalumo ir gyvybingumo.
SVEIKIAUSAS NAUDOJIMO BŪDAS
Termiškai apdorojant bet kokius vaisius ar daržoves virš 40 C, žūsta visos naudingos augale esančios medžiagos. Todėl rekomenduojame naudoti šviežiai spaustas, termiškai neapdorotas svarainių sultis. Jas gerti reikia tik labai nedideliais kiekiais. Svarainių sultys spaudžiamos iš visiškai sunokusių, geltonos spalvos vaisių. Jeigu turite, naudokite lėtaeigę sulčiaspaudę. Pasiruošę sultis laikykite šaldytuve. Šaltai laikant, jas galėsite naudoti visa mėnesį. Iš sulčių galite pasigaminti skaniausią arbatą. Į šiltą vandenį, svarbu, kad nebūtų karštas, įpilkite šiek tiek svarainių sulčių ir pagardinkite šviežiu medumi. Kiekvieną rugsėjį, visą mėnesį geriu tokią arbatą, ji puikaus skonio, pilna vitaminų, naudinga organizmui ruošiantis žiemos sezonui. Skanaus!