Uogienės ir gardūs jų receptai

by

Vasarą ir rudenį pasiruoštas atsargas dažniausiai prisimename žiemą. Mūsų pačių gamintų gėrybių skonis pats geriausias. Štai keletas minčių apie uogienių gaminimą:

  • Gaminant uogienes reikia žinoti, kad 1 kg uogų reikia apie 1 kg cukraus. Iš cukraus į kurį įpilame 1 stiklinę vandens, išverdame tirštą sirupą, tada sudedame uogas ir truputį paviriname.
  • Jeigu norisi gurmaniškų uogienių, į jas įdėkite imbiero, gvazdikėlių, kardamono, cinamono, kmynų, vanilės ar kitų mėgstamų prieskonių.
  • Svarbu tiksliai nustatyti kada uogienė išvirusi: baigiama virti, kai uogos nebeplaukioja paviršiuje. Sirupas būna skaidrus, tirštokas, patamsėjęs.
  • Jei turime termometrą, galime nustatyti ar uogienė išvirusi. Kai temperatūra yra 106,5 C, – uogienė išvirusi ir ją galima supilti į iš anksto pasiruoštus indus.
  • Dažniausiai naudojami stiklo indai. Prieš pradedant virimo procesą, juos reikėtų išplauti su valgomąja soda, stiklainių dangtelius nuvalyti degtine suvilgyta vata. Dangtelius naudoti tik tada kai išdžius.
  • Supylę uogienę ir užsukę dangtelius, indus kuriam laikui apverskite.
RAUDONŲJŲ SERBENTŲ DREBUČIAI

Jeigu sode turite serbentų krūmą, nesuvalgėte visų atsargų ir dar neįsigijote džiovyklės, šis receptas kaip tik Jums.

Reikės:

1 l sulčių, 1 kg cukraus, 0,5 stiklinės vandens.

Gaminimas:

Serbentus nuplauname, nuvarviname, suberiame į puodą, užpilame vandeniu ir keletą minučių paverdame.  Suminkštėjusias uogas mediniu šaukštu sutriname, kad ištekėtų sultys. Išspaudžiame per švarų drobinį audinį ar marlę. Gautas sultis supilame į puodą, suberiame cukrų ir ant nedidelės kaitros verdame 45 min, vis nugraibant putas. Kai į lėkštutę įpilti ir atvėsę drebučiai sustingsta, išpilstome juos į stiklainius ir užsukame dangteliais.

uogiene

OBUOLIENĖ

Reikės:

5 kg obuolių, 1.5 kg cukraus, šaukštelis malto cinamono, apelsino žievelių.

Gaminimas:

Vienos rūšies ir vienodo dydžio obuolius nulupame, išimame sėklalizdžius, supjaustome į 8 skilteles, sumetame į indą, užberiame cukrumi ir paliekame 12 val, arba nakčiai. Kitą dieną kiaurasamčiu pusę obuolių skiltelių išgriebiame, kitus retkarčiais pamaišant verdame ant kaitrios ugnies. Po 15 min. sudedame anksčiau išimtas skilteles, įmetame apelsino žievelių ir ant nedidelės kaitros dar paverdame 15 min. Suberiame cinamoną, gerai išmaišome ir karštą obuolienę supilstome į paruoštus sausus indus, sandariai užsukame dangtelius.

Šią obuolienę mėgsta visi. Ji tinka prie daugelio patiekalų. Svarbiausiai, jeigu turite galimybę, naudokite ekologiškų apelsinų žievelę. Jeigu tokios neturite, galite dėti truputį daugiau cinamono.

uogiene

VYŠNIŲ UOGIENĖ

Reikės:

1 kg vyšnių, 1 kg cukraus.

Gaminimas:

Vyšnias nuplauname, pašaliname kauliukus, sudedame į dubenį ir pabarstome cukrumi. Kitą dieną uogas verdame ant lėtos ugnies, nugraibydamos putas. Indą vis pamaišome, kad uogos susimaišytų ir vienodai išvirtų. Verdame 25 min. Uogienę supilstome į stiklainius ir užsukame dangteliais.

uogienės

KRIAUŠIŲ UOGIENĖ TINKANTI PRIE PIKANTIŠKŲ PATIEKALŲ

Reikės:

1 kg prinokusių kriaušių, 300 g cukraus, 2-3 laimai, vanilės ankštis, 5 gvazdikėliai, šaukštelis imbiero, 2 šaukštai šviežių smulkintų čiobrelių.

Gaminimas:

Kriaušes nulupame, pašaliname sėklalizdžius, supjaustome gabalais, pašlakstome citrinų sultimis. Puode užverdame stiklinę vandens, įdedame kriaušes ir verdame uždengtas 10 min., kol suminkštės. Supilame cukrų, prieskonius ir verdame ant nedidelės kaitros, kol išgaruos vanduo. Sudedame į sausus paruoštus stiklainius, užsukame dangteliais.

uogiene

ŠERMUKŠNIŲ UOGIENĖ

Reikės:

1 kg šermukšnių uogų, 0,5 kg cukraus, stiklinė vandens, keletą kietų obuolių ir kriaušių.

Gaminimas:

Šermukšnių uogas užpilame verdančiu vandeniu ir paliekame 15 min. Jei rinktos  po pirmų šalčių ir sušalusios – užtenka nuplauti. Į puodą supilame vandenį ir cukrų, verdame kol pasidarys sirupas. Obuolius ir kriaušes nulupame, išimame sėklalizdžius, supjaustome stambiomis riekelėmis, sudedame kartu su uogomis į sirupą. Užvirus verdame ant nedidelės kaitros nuolat maišant apie valandą. Saugome, kad neprisviltų. Šios uogienės skonis pikantiškas, kartokas. Tiks prie įvairiausių pikantiškų patiekalų, pyragų, duonos.

uogiene

AVIEČIŲ UOGIENĖ

Reikės:

1 kg aviečių, 1,2 kg cukraus.

Gaminimas:

Parenkame didžiausias ir gražiausias avietes, apžiūrime, kad nepakliūtų sukirmijusių. Suberiame į dubenį sluoksniuojant su cukrumi ir paliekame nakčiai. Rytojaus dieną visą dubenį su sultimis supilame į puodą ir verdame 30 min. ant nedidelės kaitros., kol sirupas sutirštėja. Putas nuolat nugraibome. Išvirusią uogienę supilame į švarius indus ir užsukame dangteliais.

uogiene

TOLIAU SKAITYKITE: