Telefonai kenkia vaikams

Mobilieji telefonai kenkia vaikams. Dažnuose namuose televizorius ar planšetė su Netflix atlieka auklės vaidmenį. Vaikai pasodinami su ekranu tam, kad būtų ramūs ir duotų tėvams ramybę. Vaikai greitai susidomi, nutyla ir pasineria į dirbtinį technologijų pasaulį. Kai kurie tėvai mano, kad vaikai ir technologijos yra neatsiejami dalykai ir tai būtina vaikų vystymuisi ir mokslui. Bet ar šis įsitikinimas teisingas? Ar tie vaikai nuotraukoje neturėtų žaisti vienas su kitu, kalbėtis, bendrauti?

KĄ SAKO MOKSLININKAI?

Laiko leidimas prie televizoriaus, kompiuterio, telefono ar planšetės kenkia vaiko smegenų vystymuisi, sveikatai, jų gebėjimui sukoncentruoti dėmesį, iškraipo skonį, skatina blogus polinkius. Kai technologijos naudojamos kasdien ir vaikai tampa nuo jų priklausomi, tai tėvų atsakomybė. Ne vaikai, o tėvai turėtų spręsti kiek laiko galima praleisti prie ekranų.

Gydytojų ir psichologų nuomone, vaikai iki 12 metų amžiaus turėtų nežiūrėti televizoriaus, nebent labai trumpai. Prie bet kurio ekrano: televizoriaus, kompiuterio, telefono ar planšetės turėtų praleisti ne daugiau kaip 1 valandą per savaitę. Vyresni vaikai, ne daugiau kaip valandą per dieną. Tai galioja ir mums suaugusiesiems.

MIEGO VIETA

Miegamasis turi būti skirtas tik miegui. Vaikų lova turi stovėti kambaryje, kuriame nėra jokių įrenginių. Vaikų lova neturėtų stovėti šalia sienos, už kurios pastatytas televizorius, dėl jo skleidžiamų magnetinių laukų. Televizoriaus, planšetės ir telefono spinduliavimas neigiamai veikia smegenis bei nervų sistemą. Maži vaikai labai jautrūs bet kokiam spinduliavimui. Jų kaukolės storis mažesnis nei suaugusiųjų, todėl poveikis didesnis. Tėvai retai susieja neramų miegą, koncentracijos trūkumą, nenorą ruošti pamokas su televizoriaus, kompiuterio ar planšečių ir telefonų daromu poveikiu.

FIZINIO AKTYVUMO SVARBA

Jungtinėje Karalystėje nustatyta, kad daugiau negu pusė kaulų ligų – laikysenos, sukandimo ir kitų, didele dalimi priklauso nuo laiko praleisto prie televizoriaus ir išmaniųjų įrenginių. Tinkamam vaiko vystymuisi reikia erdvės ir judėjimo, jo organizmas turi būti fiziškai aktyvus. Fizinės veiklos nebuvimas  stabdo raumenų, skeleto ir vidaus organų vystymąsi.

Prancūzijos pediatrų nuomone, virškinimo, miego sutrikimai, galvos skausmai, psichikos pervargimas –  laiko leidimo prie išmaniųjų įrenginių ir televizoriaus pasekmė. Gydytojai pediatrai rekomenduoja riboti laiką prie ekranų.

NESAUGUMO JAUSMAS IR NENORAS NIEKO VEIKTI

Dėl televizoriaus ir išmaniųjų įrenginių vaikai nori sėdėti namuose. Priklausomybė nuo dirbtinio technologijų pasaulio nulemia jų laiko praleidimą. Vaikai atsisako išeiti iš namų, įvairių pramogų, nenori skaityti knygų, šeimose pamažu pradeda dingti įprotis kalbėtis ir bendrauti. Vaikai praranda sugebėjimą sklandžiai pasakoti, sumažėja šnekamosios kalbos žodynas. Atsiranda nerimas, apima slogios mintys.

Gydytojai teigia, kad tie vaikai, kurie visą laisvą laiką praleidžia prie televizoriaus ar išmaniųjų įrenginių jaučia vidinę įtampą, nesaugumo jausmą ir jaučiasi vieniši.

GYVO BENDRAVIMO BŪTINYBĖ

Šiuolaikiniai vaikai patiria didžiulį stresą, nes jiems trūksta paprasčiausių žmogiškų dalykų, kokie anksčiau būdavo mūsų protėvių šeimose. Būdavo didelės šeimos, namiškiai bendraudavo tarpusavyje ir tai buvo laikoma vertybe. Iš televizijos ekranų vaikas sužino apie pasaulyje vykstančius procesus, suaugusiųjų problemas anksčiau negu jam reikėtų tai sužinoti. Todėl mažas žmogutis dar nesubrendęs pasauliui susidaro netikrą pasaulio vaizdą. Tai gali tapti daugelio klaidų ir nusivylimo priežastimi.

Virtuali realybė, pamiršta vertybė kalbėtis

SOCIALINIŲ TINKLŲ POVEIKIS

Daugelis vaikų ir paauglių pradeda lyginti ir tapatinti save su socialinėje erdvėje matomais žmonėmis. Taip jauname amžiuje praranda pasitikėjimą savimi ir savivertę. Dauguma nuomonės formuotojų socialiniuose tinkluose rodo gražiąją savo gyvenimo pusę, kuri neatspindi realybės. Kasdien daromas profesionalus makiažas, dedamos tik gražios, redaguotos nuotraukos siekiant visada atrodyti nepriekaištingai. Neretai vėliau žinomi žmonės atsiveria savo sekėjams ir pasakoja, kad dėl socialiniuose tinkluose patiriamo pernelyg didelio psichologinio spaudimo būti tobulais, neigiamų komentarų gausos, pergyvena, lankosi pas psichologus, turi priklausomybių, darosi daugybę plastinių operacijų, kad atitikti grožio standartus. Kitaip tariant kenčia dėl savo viešo gyvenimo socialinėje erdvėje. Patiriama depresija ir nerimas gali tęstis mėnesius ir metus. Įsivaizduokite kaip buvimas tokioje terpėje veikia vaiką, paauglį – jauną besiformuojančią asmenybę.

TAI KENKIA VISIEMS

Prieš keletą dienų gražuolė ir modelis Bella Hadid, turinti 47 mln. sekėjų Instagram paskyroje, pasidalino savo patirtimi apie patiriamą depresiją ir nerimą. Ją įkvėpė Willo Smitho dukra Willow Smith, pradėjusi kalbėti apie tai kaip jaučiasi. Ji rašė: „Socialiniai tinklai nėra tikri. Visi, kuriems sunku, prisiminkite tai. Kartais viskas, ką turite išgirsti, yra tai, kad nesate vienas. Aš čia – tau, tu ne vienas. Aš tave myliu, matau ir girdžiu.” Tai, kaip ji jaučiasi vadinama socialinių tinklų nerimu. Ji kuriam laikui pasitraukė iš virtualaus pasaulio, nustojo naudotis socialiniais tinklais. Visą laisvą laiką skyrė sau, knygų skaitymui ir laiko leidimui su draugais. Tai jai padėjo atgauti jėgas ir sielos ramybę.

Įvairiausių emocinių problemų turi ir Lietuvoje gyvenantys nuomonės formuotojai, ne vienas iš jų atsiveria ir pasakoja apie savo skaudžius emocinius išgyvenimus patirtus dėl apkalbų, negatyvių komentarų. Ne vienas žinomas žmogus bylinėjosi dėl skaudžių komentatorių žodžių išsakytų jų ir jų šeimos adresu. Daugelis žmonių tiesiog ateina išleisti pykti internete, išsakyti nuomonę. Nematant žmogaus ir pačiam pasislėpus po slapyvardžiu rašyti įžeidžiančius žodžius lengviau. Ar būtų pasakyti tokie patys žodžiai jei tas žmogus stovėtų prieš mus?

REKLAMOS VERSLAS

Telefonai kenkia vaikams ir suaugusiems. Socialiniuose tinkluose beveik visi, daug sekėjų turintys nuomonės formuotojai yra gerai uždirbantys produktų reklamuotojai, kuriems už kiekvieną pasirodymą ar nuotrauką yra mokamas solidus atlygis. Susidaro įspūdis, kad tai lengva ir smagi profesija. Daugelis vaikų ir paauglių svajoja būti nuomonės formuotojais. Ar tikrai ši specialybė tokia lengva ir smagi?

Papasakokite vaikams apie tamsiąją nuomonės formuotojų profesijos pusę. Pagalvokite kokias vertybes socialinių tinklų naudojimas sukuria Jūsų vaikams. Laiko leidimas socialiniuose tinkluose gali psichologiškai traumuoti jūsų vaiką, sugriauti pasitikėjimą savimi ir sužaloti jo emocinę sveikatą.

NAUDINGI PATARIMAI

    • Būtina kontroliuoti ir riboti laiką praleidžiamą prie ekranų, nes labai greitai vaikai gali nebeatskirti tikro gyvenimo nuo to, kurį mato ekrane. Tai greitai tampa ilgalaike priklausomybe.
    • Kontroliuokite ne tik laiką, kurį jūsų vaikas praleidžia prie ekrano, bet ir turinį, kurį žiūri. Kalbėkime su vaikais, diskutuokime apie matytus vaizdus filmuose ar laidose, papasakokime. Vaikams būtina aiškinti ir papildyti tai, ką jis matė per televizorių. Tai padės kritiškai žiūrėti į elektroninėje erdvėje pateikiamus dalykus, labiau suvokti tikrąjį vaizdą.
    • Televizijos laidų žiūrėjimas nutolina šeimos narius vienas nuo kito. Leiskite laiką kartu, keliaukite po darbo ir savaitgaliais į gamtą, mišką, leiskite laiką kartu aktyviai, sportuokite. Užsiimkite vaikais – gamtoje pailsėsite ir patys ir sustiprinsite ryšį su savo atžalomis.
    • Leiskite vaikus į būrelius, darykite įvairius projektus, darbus kartu, mokykite to ką mokate patys.
    • Papasakokite apie garsiausius pasaulio žmones, menininkus, inžinierius, sportininkus, išradėjus ir kaip jie pasiekė karjeros aukštumų. Nepamirškite paminėti svarbiausia – nereikia dairytis į šonus ką daro kiti. Kiekvienas žmogus yra skirtingas ir unikalus. Reikia daryti tai, kas tau labiausiai patinka ir teikia malonumą. Daryti tą darbą su meile, užsidegimu, ir kažkada tai virs sėkminga veikla ar verslu ir teiks džiaugsmą. Sėkmingi žmonės nesidairo į kitus, nes būna tiesiog per daug užsiėmę savo reikalais, tuo ką daro, tobulėjimu ir savo laime. Žiūrėdami į ekranus gyvename dirbtinį, ne savo gyvenimą, išgyvename svetimas emocijas. Drabužių, kosmetikos ir avalynės reklamuotojo darbas socialiniuose tinkluose nebūtinai turi būti svajonių profesija.
    • Paaiškinkite, kad gyvas bendravimas niekada nepakeis virtualaus. Moksliniai tyrimai rodo, kad žmonės ilgą laiką praleisdami virtualioje erdvėje nebemoka bendrauti, susipažinti, išreikšti jausmų, nebeturi pasitikėjimo. Ar norite, kad jūsų vaikas būtų pasitikintis savimi?

SKAITYKITE:

Pieninai dantys – vaikų odontologas

Rėkimas ant vaikų – kaip sustoti

Patarimai besilaukiančioms

Kaip motyvuoti vaiką?

Vaikas mušasi darželyje

AR PASTEBITE APLINKĄ?

Važiuodami pro autobusų stotelę pažiūrėkite, kiek iš joje autobuso laukiančių žmonių pastebės Jus. Ar norite, kad Jūsų vaikas pastebėtų aplinką? Juk telefone nėra tikros saulės, vėjo ir lietaus. Pagalvokite kiek laiko patys praleidžiate prie ekrano, ar tai tikrai geriausias laiko praleidimas? Gyvenkite savo ir tikrą gyvenimą. Mobilieji telefonai kenkia vaikams. Ačiū, kad užsukote!

Susiję straipsniai

Rėkimas ant vaikų – kaip sustoti?

Kūdikis mano įsčiose – naudingi patarimai besilaukiančioms

Vaikų klausos sutrikimai – naudingi patarimai