Citrininis keksas receptas

by

Citrininis keksas receptas kaip niekad reikalingas vasarą. Ar čia yra keksų mėgėjų? Aš tiesiog dievinu keksus. Kai norisi saldaus ir gaivaus prie arbatos, kažko kas tirpsta burnoje, ponios ir ponai pristatau: citrininis keksas. Šis receptas ir keksas tobulas, todėl jį kepame gana dažnai. Namuose yra alergiškų pieno produktams, todėl jų nenaudojame. Miltus perkame iš ūkininko, kuris nenaudoja glifosato ir kitokios chemijos. Tiksliau perkame speltos grūdus, susimalame ir turime ekologiškų miltų atsargų visiems metams.

Jeigu savo darže turite juodųjų serbentų, levandų ir mėtų, priskinkite levandų žiedų, įmeskite jaunų serbentų lapelių, kelis mėtų lapelius, užplikykite, bus gardi arbata prie kekso.

Keksas receptas

INGREDIENTAI

180 g sviestmedžio sviesto „Vegan Block”, arba paprasto sviesto

140 g rudo cukraus

3 kaimiški kiaušiniai

80 ml šilto avižų pieno ( galite naudoti paprastą pieną)

210 g ekologiškų baltų speltos miltų arba įprastų kvietinių

2 arbatiniai šaukšteliai vanilinio cukraus

1 arbatinis šaukštelis kepimo miltelių

1 žiupsnelis druskos

Jeigu keksą kepsite žiemos šventėms, galite įdėti 30 g aguonų.

Glajus

1 laimo sulčių

180 ml vandens

90 g rudojo cukraus

Sveikesnės glajaus versija gali būti gaminama iš datulių ir laimo sulčių. Galingoje kokteilinėje sutrinkite datules su trupučiu vandens ir laimo sulčių.

Gaminimas

Jeigu norite, kad žaliųjų citrinų keksas būtų su aguonomis užvirinkite vandenį, užpilkite aguonas ir palikite 15 min brinkti.  Išimkite sviestą iš šaldytuvo ir palikite, kad suminkštėtų. Suminkštėjusį sviestą gerai išmaišykite su cukrumi, sudėkite vanilinį cukrų ir žiupsnį druskos. Kai cukrus ištirps, o sviesto masė taps puri ir vientisa, su elektriniu plaktuvu maišydami po vieną įmuškite kambario temperatūros kiaušinius. Maišykite tol, kol masė taps vientisa.

Miltus sumaišykite su kepimo milteliais naudodami kiaušinių plakimo šluotelę. Sudėkite miltus į sietelį ir pamažu sijokite į sviesto masę nenustodami maišyti elektriniu plaktuvu, vis įpildami pieno ir vėl įsijodami miltų, tol kol išsijosite miltus ir išpilsite pieną. Turi gautis vientisa masė. Aš naudojau rankinį trintuvą, tik buvau uždėjusi kiaušinių plakimo šluotelę. Jeigu gaminate su aguonomis, jas nukoškite ir sudėję į tešlą viską dar kartą gerai išmaišykite.

Kekso kepimo formą patepkite sviestu ir supilkite paruoštą tešlą. Įdėkite į orkaitę įkaitintą iki 180 C° ir kepkite 50 minučių. Iškepęs citrininis keksas turi atvėsti. Atvėsusį išimkite iš formos ir užpilkite paruoštu glajumi.

Glajaus paruošimas

Į nedidelį puodą supilkite vandenį, rudąjį cukrų, įspauskite žaliosios citrinos sultis. Mediniu šaukštu maišykite tol kol užvirs. Sumažinę kaitrą glajų truputį pavirkite, kol šiek tiek sutirštės ir virs sirupu. Kai glajus bus paruoštas, jį supilkite ant kekso viršaus, aptepkite šonus. Viršų papuoškite laimo griežinėliais, pabarstykite vaniliniu cukrumi, riešutais ar kitais savo mėgstamais gardumynais.

Jeigu nenorite naudoti cukraus ir maitinatės sveikai, galite pasigaminti, karamelinio glajaus versiją. Paimkite didelę saują datulių be kauliukų, užpilkite vandeniu ir plakite smulkintuve tol, kol susidarys vientisa, karamelinės spalvos masė. Ja ištepkite kekso viršų. Palaikius kelias valandas, karamelė sutirštėja.

keksas receptai

Daugiau desertų:

Vyšnių pyragas su rožėmis

Slyvų pyragas

Naminiai ledai receptas

Keksas su džiovintais vaisiais

Gardus citrininis keksas receptas

Tai pats puriausias ir gardžiausias citrininis keksas. Šis receptas gali būti su vis kitokiais ingredientais, aguonomis, razinomis, cukatais ar riešutais. Mėgaukitės kiekviena vasaros atostogų diena, susitikite su artimaisiais ar mylimais draugais. Tikiuosi, kad šis citrininis keksas Jums bus puikus desertas prie puodelio gardžios levandų arbatos ar gaivaus juodųjų serbentų morso. Skanaus!