Vyšnių pyragas su rožėmis

by

Senovinis vyšnių pyragas su rožėmis Jus sužavės. Vyšnios man visada primena vaikystę, tas šiltas vasaros dienas kai lakstydavau po kvepiantį sodą, kopėčiomis prisirišusi indą prie juosmens lipdavau skinti vyšnių.

Vėliau mano prosenelė su plaukų segtuku valandų valandas sėdėdavo kol išimdavo iš vyšnių kauliukus. Vyšnių uogienė ir kompotas mano patys mėgstamiausi iki šių dienų. Šiandien gaminau vyšnių tartą su rožėmis, rikota ir cinamonu.

Skonių derinys gan neįprastas, bet man patinka gurmaniški ir neatrasti dalykai. Šią tartą laisvai galėčiau pavadinti tarta keistuole, bet man, mėgstančiai ragauti naujus skonius ir įvairiausių šalių virtuvės patiekalus buvo labai įdomu.

Šeimyna valgė po antrą gabaliuką ir vis kartojo: „labai keistas skonis”. Vyšnių pyragas ištirpo akimirksniu. Visi persivalgė ir galiausiai pareiškė, kad nežino ar buvo skanu, tačiau ryte kai atsikėlė išalkę prisiminė ir prašė iškepti vėl. Pamėginkite, gal patiks ir Jums. Rožes rekomenduoju naudoti tik iš savo sodo, jeigu auginate ekologiškai. Parduotuvėje pirkti žiedai užauginti su įvairiausiais cheminiais priedais, kurių jūs tikrai nenorėsite turėti savo skandyje. Jeigu skonis pasirodys pernelyg neįprastas, galima nedėti pipirų, imbiero ir rožių, paliekant vyšnias, rikotą arba varškę ir kiaušinius. Turėsite pačią paprasčiausią tartą.

VYŠNIŲ PYRAGAS RECEPTAS

TEŠLAI

  • 200g ekologiškų baltų speltos miltų
  • 50 ml vandens
  • 100g sviesto (naudoju veganišką sviestmedžio Naturli „Vegan block”)
  • žiupsnelis druskos

ĮDARAS

  • 200 g rikotos sūrio arba tiesiog varškės
  • 15 g tarkuoto kietojo sūrio
  • Saujos šviežių naminio sodo rožių žiedlapių
  • 500 g šviežių vyšnių, vyšnioms dar anksti, tad šį kartą naudojau 400g vyšnių uogienės
  • 3 kaimiški kiaušiniai ar bent jau iš ekologiško ūkio
  • 1 arbatinis šaukštelis cinamono
  • 0.5 arbatinio šaukštelio juodųjų pipirų
  • 0.5 arbatinio šaukštelio džiovinto imbiero
  • 100 g nerafinuoto rudojo cukraus (jeigu dedame uogienę cukraus nereikia)
  • 3 valgomieji šaukštai ekologiško rožių hidrolato – perku Kvapų namuose
  • Vanilinio cukraus pudros
vyšnių pyragastartatarta

GAMINIMO EIGA:

1.Sutarkuojame šaltą sviestą. Sumaišome su miltais, vandeniu ir druska, išminkome tešlą, suklijuojame į nedidelį pagranduką ir padedame į šaldytuvą valandai.

2. Tešlą iškočiojame ir sudedame į žemą tartos kepimo indą raitytais krašteliais. Pagrindą dedame kepti į 180 C įkaitintą orkaitę 15-20 min.

3. Kol kepa pagrindas pasiruošiame įdarą. Sudedame vyšnias be kauliukų į indą, pabarstome cinamonu, pipirais ir imbieru, sudedame cukrų, išmaišome ir paliekame. Aš šį kart neturėjau šviežių vyšnių. Naudojau vyšnių uogienę, todėl cukraus papildomai nedėjau.

4. Rožių žiedlapius susmulkinkite peiliu ir sumaišykite su vyšniomis.

5. Išplakame kiaušinius elektriniu plaktuvu.

6. Sumaišome rikotą ar varškę su vyšniomis, sudedame kiaušinius. Įdaras paruoštas.

7. Iškepusį pagrindą išimame, supilame įdarą ir dedame kepti dar 50 min. 180 C. Iškepusią tartą paliekame atvėsti, apipurškiame rožių hidrolatu, papuošiame rožių žiedlapiais ir pabarstome vanilinio cukraus pudra. Skanaus!

Daugiau desertų:

Citrininis keksas receptas

Slyvų pyragas

Naminiai ledai receptas

Keksas su razinomis ir riešutais

VYŠNIŲ PYRAGAS SU ROŽĖMIS

Jeigu jums patiko šis senovinis vyšnių pyragas su rožėmis, jo receptu būtinai pasidalinkite su draugais. Ačiū, kad užsukote ir gražios Jums vasaros!