Juodųjų serbentų sultys + gėrimas

by

Juodųjų serbentų sultys spaudžiamos kai tik sulaukiama juodųjų serbentų derliaus. Jos atgaivina karštą vasaros dieną, suteikia jėgų, vitaminų ir visą glėbį maistingų medžiagų. Iš juodųjų serbentų galima gaminti kokteilį, morsą ar vyną. Juodųjų serbentų nauda išties didelė.

Dauguma šeimininkių serbentų derlių meta į puodą, užpila cukrumi ir ruošia atsargas žiemai. Mes darome truputį kitaip. Verdant ar kepant aukščiau nei 35C° žūsta didžioji dalis vitaminų ir maistingųjų medžiagų, todėl viską geriausia suvartoti kol šviežia. Virti uogienes geriausia, kai derliaus tiek, kad nebežinai kur dėti.

Aš tą atlikusią dalį, kurią gavau iš draugiškos kaimynės sutryniau su datulėmis, supyliau į džiovyklę ir pagaminau saldainius. Nors daugelis raukosi dėl jų rūgštaus skonio, sugalvojau receptą, kuris gardus ir nevers jūsų raukytis. Pirmiausia paskaitykite kaip juodieji serbentai veikia jūsų kūną.

Juodųjų serbentų sultys

Šviežios juodųjų serbentų sultys tinkamos stiprinti imunitetui ir organizmui. Juodieji serbentai turi didelius kiekius: antocianinų, polifenolinių medžiagų, antioksidantų, vitamino C, gama linoleno rūgšties (GLA). Juodieji serbentai gerina kraujotaką, stiprina imuninę sistemą,  gerina regėjimą, žarnyno ir inkstų darbą, švelnina 1 ir 2 tipo diabeto rizikos veiksnius.

Juodųjų serbentų nauda – uogos vitaminų čempionės

Juodųjų serbentų uogose gausu vitaminų: A, B5, B6, B1, E.  Vitamino C yra keturis kartus daugiau nei apelsinuose, o antioksidantų dvigubai daugiau nei mėlynėse. Mūsų organizmas vitaminą C naudoja tam, kad metabolizuoti baltymus ir suformuoti kolageną, kuris būtinas odai. Taigi jeigu norite išlikti jauni ir turėti gražią odą valgykite juoduosius serbentus. Ir svarbiausia nepamirškite, kad verdant ar kepant uogos nebetenka didžiosios dalies savo naudingųjų savybių.

juodųjų serbentų nauda

Juodieji serbentai stiprina imuninę sistemą

Be vitamino C, juodieji serbentai savyje turi antioksidantų ir antocianinų. Antioksidantų pagrindinė užduotis – stiprinti imuninę sistemą. Tyrimų metu sportininkai valgė juoduosius serbentus. Jie turėjo geresnį imuninį atsaką, geresnius kraujo rodiklius ir galėjo ilgiau intensyviai treniruotis.

Juodųjų serbentų sėklose yra gama-linoleno rūgšties (GLA), omega-6 riebalų rūgščių, kurios, padeda palengvinti uždegimus organizme. Didelis gama linoleno rūgšties (GLA) ir antocianino kiekis gali padėti sumažinti sąnarių ar raumenų skausmą. Kalis ir GLA padeda sumažinti kraujospūdį, gerina širdies kraujotaką, stiprina širdies ląsteles ir kraujagysles. Juodieji serbentai padės greičiau atsigauti po treniruotės. 

Juodieji serbentai padeda sulėtinti psoriazės dėmių augimą ir vystymąsi. Juodųjų serbentų aliejus gali būti tepamas tiesiai ant sausos, niežtinčios ar perštinčios odos.

Juodieji serbentai gerina regėjimą, akių gebėjimą prisitaikyti prie tamsos, kraujo tekėjimą į akis. Kasdien prie kompiuterio dirbantiems žmonėms juodųjų serbentų uogos sumažins regėjimo nuovargį.

Juodųjų serbentų gėrimas

INGREDIENTAI:

Juodieji serbentai

Ekologiškos datulės be kauliukų

Vanduo

GAMINIMAS

Dedame į sietelį serbentus, nuplauname, išrenkame šakeles ir lapelius. Į galingą kokteilinę sudedame juoduosius serbentus. Datulių dedame tiek kiek norisi saldumo, pilame vandens, gausis šiek tiek skystesnė nei uogienės konsistencija. Įjungiu stipriausią rėžimą ir plaku tol kol masė tampa vientisa. Tyrę supilu į švarų butelį nuo mineralinio vandens ir padedu į šaldytuvą. Jeigu tyrė per tiršta ir neišeina supilti, įpilkite dar vandens ir dar kart išplakite. Kai užsimanau ko nors skanaus, ar tiesiog praalkstu įsipilu šios tyrės į taurę, įpilu vandens, išmaišau ir mėgaujuosi nuostabiu vasarišku kokteiliu. Šią tyrę galima naudoti ant ledų kaip uogienę, ant vaflių ar blynų. Pasigamintą vitaminų užtaisą sunaudokite per tris dienas. Skanaus!

DAUGIAU RECEPTŲ:

Smidrų sriuba

Balandėliai receptas be mėsos

Kinietiškos salotos

Mįslės su atsakymais – užduotys vakarėliui

Rauginti kopūstai receptas

Rauginti agurkai receptas

Lašišos sriuba arba Norvegiška žuvienė

Olandiškas padažas Benediktams

Japoniško omleto receptas

Imbiero arbata

Braškinis mojito

Juodųjų serbentų sultys arba kokteilis

Juodųjų serbentų sultys pagaminamos tiesiog nuplovus uogas ir supylus jas į lėtaeigę sulčiaspaudę.  Tačiau aš siūlau serbentų uogas sutrinti su vandeniu ir išgerti viską, tam kad gautumėte visas maistines medžiagas. Galite pasigaminti nekaitinto džemo ar sudžiovinti saldainius. Jeigu nenorite naudoti cukraus, puikiai tiks agavų sirupas ar datulės.