Balandėliai receptas be mėsos

by

Šiandien pas mane ant stalo balandėliai – receptas be mėsos. Kodėl? Nes, vakar susitikau su ilgai nematyta drauge, buvusia klasioke, kuri daug metų išvykusi gyvena svetur. Ilgai ir smagiai kalbėjome įvairiomis temomis, kas vyko ir vyksta pasaulyje. Taip jau būna kai susitinka du ilgai nesimatę bičiuliai. Ji visada buvo sportiška, keliautoja, todėl užklausiau apie gyvenimo būdą, ar dar valgo kiaušinius. Atsakė, kad labai mažai ir mėsos jau dešimt metų nevalgo. „Jaučiuosi tokia energinga, lengva ir stipri. Ir vyras atsisakė” – sakė ji. Mintyse pasidžiaugiau jos valia.

Gal kartais reikia tik pamėginti, juk mėsa neturi jokio skonio, skani pasidaro tuomet, kai papildome įvairiausiais prieskoniais ir daržovėmis. Šiandien mano naujas atradimas, vegetariški balandėliai be mėsos. Juos labai skaniai gamina mano mama, norėjau pabandyti pagaminti panašaus skonio, bet nenaudojant faršo. Improvizavau naudodama tuos pačius produktus, kaip daro ji, tik be faršo. Prisipažinsiu, gavosi tokie skanūs, kad po kelių dienų gaminau ir vėl. Turbūt reikia atsivalgyti. Recepte nurodyti produktų kiekiai tinka keturių asmenų šeimai su likučiu labai alkaniems.

BALANDĖLIAI RECEPTAS BE MĖSOS

ĮDARUI REIKĖS

  • 360 g ekologiškų ryžių „Palatina”, juos perku Maximoje
  • šlakelis alyvuogių aliejaus
  • 3 nedideli svogūnai, jeigu turite didelį svogūną, užteks ir vieno
  • 2 skiltelės česnako
  • 2 pomidorai
  • 3 valgomieji šaukštai pomidorų padažo, naudoju Suslavičiaus be krakmolo
  • 3 – 4 valgomieji šaukštai Picos prieskonių „Santa Maria” (sudėtis: raudonėliai, bazilikai, mairūnai)
  • žiupsnelis druskos
  • 2-3 kaimiški kiaušiniai

BALANDĖLIAMS

  • 2 galvos didesnių kopūstų
  • 2 morkos
  • 2 svogūnai, gali būti vienas jei didesnis
  • 4-5 valgomieji šaukštai Suslavičiaus pomidorų padažo
  • Gvazdikėliai (sauja)
  • Žiupsnis druskos
  • Grietinė, jeigu mėgstate

GAMINIMAS

ĮDARAS

1.Suberiame į puodą ryžius ir juos išverdame, kad būtų birūs.

2. Į keptuvę įpilame truputį aliejaus. Svogūnus, česnakus ir pomidorus  smulkiai supjaustome, sudedame į įkaitintą keptuvę, suberiame picų prieskonius, pabarstome druska ir kepiname, kol suminkštės.

3. Kai ryžiai išverda pabarstome truputį druskos, dedame 3 valgomuosius šaukštus pomidorų padažo, sudedame pakepintas daržoves, viską gerai išmaišome. Šį įdarą galite valgyti ir vieną, tiesiog nedėkite kiaušinių.  Jie dedami pačioje pabaigoje, prieš formuojant balandėlius. Jeigu norite balandėlius kasdien gamintis šviežius, iš šio įdaro ruošinio, kiaušinius dėkite tik prieš gaminant.

4. Išplakite kiaušinius ir supilkite į ryžių masę, gerai išmaišykite.

VEGETARIŠKI BALANDĖLIAI

1.Nuo kopūsto galvos atsargiai nuplėšykite lapus. Geriausiai pradėti plėšti nuo koto. Sudėkite į didelį puodą pilną vandens atplėštus lapus ir pavirkite porą minučių. Nepamirškite pasūdyti.

2. Išgriebkite lapus ir nupilkite maždaug pusę kopūstų sultinio. Į puodą su vandeniu, kur virė kopūstų lapai sudėkite smulkiai supjaustytus svogūnus, sutarkuotas morkas, pomidorų padažo ir palikite užvirti. Kol virs jūsų sultinys balandėliams, pasiruoškite juos pačius.

3. Ant kopūsto lapo krašto įdėkite įdaro, užlenkite kraštelius ir susukite į balandėlį. Kopūsto lapo kraštus sutvirtinkite gvazdikėliais. Paruoštus, jau suvyniotus balandėlius labai atsargiai sudėkite į verdantį kopūstų sultinį, pagardintą morkomis, svogūnais ir pomidorų padažu. Jeigu mėgstate kopūstus, į sultinį įdėkite virti atlikusius mažesnius kopūstų lapus. Balandėlius virkite 10 – 15 min. Patiekite su grietine. Skanaus!

balandeliai receptas be mesos

DAUGIAU RECEPTŲ:

Juodųjų serbentų sultys

Smidrų sriuba

Kinietiškos salotos

Mįslės su atsakymais – užduotys vakarėliui

Rauginti kopūstai receptas

Rauginti agurkai receptas

Lašišos sriuba arba Norvegiška žuvienė

Olandiškas padažas Benediktams

Japoniško omleto receptas

Imbieras nauda

Braškinis mojito

BALANDELIAI RECEPTAS

Jeigu Jums patiko šie balandeliai, receptas be mėsos, pasidalinkite juo su draugais. Vegetariški balandėliai, jų padažas tikrai nepaliks abejingų. Ačiū, kad užsukote ir skanaus!