Lašišos sriuba arba Norvegiška žuvienė receptas

by

Lašišos sriuba arba Norvegiška žuvienė nepaliks abejingų. Ši žuvienė, receptas atkeliavo iš kalnuotosios Norvegijos.

Tai sriuba su krevetėmis, persikais, pomidorais ir kokosų pienu. Norvegijoje žuvienė iš lašišos gaminama daugelyje namų, tačiau tai nėra taisyklė. Žuvienė su lašiša gali būti keičiama kita jūrine žuvimi, nebijokite improvizuoti.

LAŠIŠOS SRIUBA ATKELIAVUSI IŠ NORVEGIJOS

Norvegija – viena kalnuočiausių valstybių Europoje. Išilgai Norvegijos stūkso Skandinavijos kalnų masyvas, šalyje yra tik 10 % ariamos žemės, ir tik 24 % miškų.

Norvegijoje gausu krioklių ir žuvingų upių, ilgiausios upės baseinas užima net 13 proc. šalies ploto. Gyvenamosios vietovės išsidėstę pakrantėse tarp fiordų, kuriuos skalauja Atlanto vandenynas.

norvegija

Norvegija, Lofoten

Žvejyba čia nuo senų senovės vienas pagrindinių mitybos šaltinių. Ar gali būti kitaip, jei gyveni prie sūraus vandenyno. Žuvis ir jūros gėrybės neatsiejama norvegiškos virtuvės dalis.

Skandinaviška virtuvė turi panašumų su tradicine lietuviška virtuve. Norvegai gamina kiek kietesnius nei lietuviški cepelinus, valgo panašias salotas, dešreles ir mėsos troškinius su raugintais kopūstais. Šią žuvienę pagamino ir vėliau manęs paprašyta, jos receptu pasidalino žavi ponia Liv Torhild, tais laikais kai gyvenau Norvegijoje.

Valgydama galvojau, kad tai skaniausia žuvienė, kokią man yra tekę ragauti. Tovė tai skandinaviškas moteriškas vardas. Jis buvo užrašytas recepte, kurį man atnešė.

ŽUVIENĖ RECEPTAS

Jums reikės:

  • Prancūziškas batonas arba skrudinta duonelė
  • 2 arbatiniai šaukšteliai kario
  • 2 valgomieji šaukštai sviestmedžio  sviesto „Vegan Block“, rasite betkurioje Maxima ar Rimi parduotuvėje, arba paprasto sviesto
  • 2-3 smulkiai pjaustyti svogūnai
  • 2 morkos, pjaustytos griežinėliais
  • 3 česnako skiltelės
  • 300ml vandens
  • 3 nulupti ir smulkiai supjaustyti pomidorai
  • 300 ml kokosų grietinėlės
  • 3-4 persikai
  • 150 g. lukštentų jūrinių krevečių(mažiausios)
  • 400 g. lašišos arba bet kurios mėgstamos žuvies file, tinka dorada, lydeka ar bet kuri kita
  • 1-2 valgomieji šaukštai rudojo cukraus
  • druskos
  • žalumynų papuošimui

GAMINIMAS:

1.Nulupkite morkas ir svogūnus, supjaustykite smulkiais griežinėliais ir pakepinkite keptuvėje su sviestu ir kariu ant nedidelės kaitros.

2. Tuomet įdėkite smulkiai pjaustytą česnaką, žiupsnelį druskos ir patroškinkite.

3. Į puodą įpilkite vandens ir sudėkite nuluptus, smulkiai supjaustytus pomidorus ir abrikosus, cukrų, druską,  virkite tol kol suminkštės.

4. Kai pomidorai ir abrikosai pasidarys minkšti į tą patį puodą supilkite pakepintas morkas su svogūnais ir česnakais, viską troškinkite kelias minutes.

5. Pabaigoje supilkite grietinėlę, lašišos (ar kitos žuvies file) ir troškinkite dar 6 minutes. Turėkite omenyje, kad šaldyti produktai atitirpus ledui netenka dalies svorio.

6. Krevetės sudėkite pačioje pabaigoje baigus virti. (Krevečių nereikia virti, nes dažniausiai jos parduodamos jau išvirtos raudonos spalvos. Ilgai verdant, jos susitraukia ir pasidaro kietos, taip prarandamas visas skonis. Nevirtos krevetės yra pilkos). Paragaukite, jeigu reikia įdėkite druskos. Sriubos lėkštę galite papuošti žalumynais. Patiekite su skrudintu batonu, prancūziška bagete ar bandele. Šį norvegiška, kreminė žuvienė yra tikrų tikriausia karališka žuvienė. Skanaus!

DAUGIAU RECEPTŲ:

Juodųjų serbentų sultys

Smidrų sriuba

Balandėliai receptas be mėsos

Kinietiškos salotos

Mįslės su atsakymais – užduotys vakarėliui

Rauginti kopūstai receptas

Rauginti agurkai receptas

Olandiškas padažas Benediktams

Japoniško omleto receptas

Imbieras nauda + arbatos receptas

Braškinis mojito

LAŠIŠOS SRIUBA – PATARIMAI

Šis žuvienės receptas ypatingas. Tai kartu ir paprasta žuvienė, bet ir gurmaniška.

Sriubos lėkštę galite papuošti laimu, keliomis midijomis, kurios gali būti dedamos kaip ir krevetės pabaigoje, verdant jas labai trumpai, tik tol kol atsidarys kriauklė. Jeigu mėgstate aštriai, galima įdėti smulkiai pjaustyto čili pipiro ir Jūsų patiekalas įgaus visiškai kitokį atspalvį. Gamindami nebijokite eksperimentuoti, taip pasigaminsite skaniausius patiekalus ir Jūsų negalės pralenkti net geriausias restorano šefas. Ačiū, kad užsukote, gražios Jums likusios vasaros!