Mįslės su atsakymais – užduotys vakarėliui

by

Jeigu Jums patinka gaminti ir ragauti, šios mįslės su atsakymais apie maistą Jums. Atspėkite arba pasitikrinkite savo žinias, bus tikrai įdomu! Atsakymus rasite apačioje. Tai gali būti ir šaunios užduotys vakarėliui.

MĮSLĖS SU ATSAKYMAIS

  1. Šis desertas sukurtas Australijoje, pavadintas Rusijos primabalerinos garbei, po jos gastrolių šalyje 1920 metais:

a) Maja;

b) Pavlova;

c) Anastasia.

2. Koks buvo legendinis Olimpo dievų gėrimas, išsaugantis amžiną jaunystę:

a) ambrozija;

b) nektaras;

c) midus.

3. Brangiausias pasaulio prieskonis, kurį naudoja geriausių pasaulio virtuvių šefai:

a) vanilės ankštys;

b) šafranas;

c) kardamonas.

4. Nuodingiausia valgoma žuvis pasaulyje:

a) fugu;

b) alpinė šalvis;

c) piranija.

5. Šį augalą į Europą atsivežė ispanai 1510 metais, nukariavę Meksiką. Actekai labai vertino šį prieskonį, jo skonį ir nepaprastą aromatą. Ši egzotiška orchidėja žydi tarsi nepastebimai ir trumpai, bet jos kvapas labai traukia drugelius ir kolibrius, kurie ją apdulkina. Jos vaisiai naudojami kulinarijoje. Šis prieskonis vadinasi:

a) vanilė;

b) cinamonas;

c) anyžius.

6. Seniausias žinomas šakniavaisis Lietuvoje, minimas nuo 1586 metų:

a) ropė;

b) bulvė;

c) morka.

7. Vienas populiariausių prancūziškų patiekalų:

a) suflė;

b) baklava;

c) tiramisu;

8. Saliami – tai sausa, gerai išrūkyta dešra, kuri yra vienas iš ilgiausiai negendančių produktų. Jos etalonas buvo itališkas saliami. Iš kokios mėsos gaminamas klasikinis saliami?

a) iš asilo ir mulo mėsos;

b) iš arklienos ir veršienos;

c) kiaulienos.

9. Prancūziški triufeliai (truffles), pelnę didžiulę šlovę virtuvėje, vadinami virtuvės deimantais, populiarūs iki šių laikų. Tai yra:

a) pyragaičiai su kakavos kremo įdaru;

b) aromatingi grybai, augantys po medžių šaknimis;

c) šokoladiniai saldainiai.

10. Brangiausi grybai pasaulyje:

a) shitake;

b) trumai;

c) baravykai.

11. Itališkas desertas, gaminamas iš grietinėlės, želatinos ir vanilinio cukraus:

a) želė tortas;

b) plaktos grietinėlės desertas;

c) panna cotta.

12.  Populiariausias batonas Prancūzijoje, tikras prancūzų pasididžiavimas, kurį Napoleono kareiviai galėjo nešiotis kelnėse:

a) brusketa;

b) kesadilija;

c) bagetė.

13. Užkandis su žalia žuvimi, kilęs iš Peru. Šiam užkandžiui naudojama žuvis turi būti pagauta valandą prieš paruošimą:

a) gvakamolė;

b) humusas;

c) ceviche.

14. Kaip vadinamas  nacionalinis šveicariškas, iš Alpių kalnų regiono kilęs patiekalas, aprašytas Homero „Iliadoje”,  kuriame dominuoja kaitintas sūris:

a) camembert;

b) fondue;

c) karšti sumuštiniai.

15. Ispaniška dešrelė kuri gaminama iš kiaulienos, paprikos ir česnako:

a) saliami;

b) servilatas;

c) chorizo.

16. Sveikas ir labai populiarus meksikietiškas užkandis iš avokadų, kuris buvo žinomas dar 1500 metais Actekų imperijoje.

a) kesadilija;

b) humusas;

c) gvakamolė.

17. Trumpagrūdžių ryžių troškinys, labai populiarus Italijoje, Lombardijos regione:

a) plovas;

b) paelija;

c) risotto.

18. Japoniškas patiekalas, kuriame patiekiama žalia žuvis ir jūros gėrybės:

a) ramen;

b) sushi;

c) sashimi.

UŽDUOTYS VAKARĖLIUI – ATSAKYMAI

  1. b) Pavlova. Ana Pavlova yra daugiausiai gastroliavusi rusų kilmės balerina. Ture su savo pasirodymu aplink pasaulį, ji aplankė JAV, Kanadą, Pietų ir Centrinę Ameriką, Japoniją, Kiniją, Birmą, Indiją, Ceilono salas, Egiptą, Pietų Afriką, Australiją, Naująją Zelandiją, Javą ir Filipinus. Iš viso 44 šalis ir daugybę miestų. 1925 metais, per pusę metų ji apsilankė 77 miestuose, surengė 238 pasirodymus. Desertas, pavadintas balerinos garbei buvo sukurtas Australijoje arba Naujojoje Zelandijoje. Šios šalys iki šiol ginčijasi, kurioje iš tiesų buvo sukurtas šis desertas.
    kulinarinės mįslės

2. b) nektaras. Tai saldus skystis, kurį išskiria augalų nektarinės.

3. b) šafranas. Šis prieskonis yra gaunamas surenkant išdžiovintų daržinių krokų žiedų purkas. Tai brangiausias prieskonis pasaulyje. Tam, kad gautume apie 450 – 500 g šafrano, reikia surinkti nuo 100 tūkstančių iki 250 tūkstančių gėlių, kilogramo kaina Lietuvoje siekia 2000 eu.

kulinarinės mįslės

4. a) fugu. Tai nuodingiausia japoniška žuvis. Jos nuodai stipresni už kalio cianidą ir šimtą kartų už kobros nuodus. Japonai moka šią žuvį paruošti ir ji laikoma delikatesu. Paruošta šios žuvies porcija kainuoja apie tūkstantį dolerių. Paragavus neteisingai paruoštos žuvies, sekančio patiekalo galite ir nebeparagauti. Gurmanų mėgstamiausia dalis – kepenys. Čia didžiausia nuodų koncentracija, tačiau brangiausių restoranų virėjai sugeba pašalinti dalį nuodų. Suvalgius kepenų juntamas liežuvio dilgčiojimas, nutirpsta lūpos ir prasideda nirvanos būsena. Tai galima pavadinti narkotiko sinonimu, nes žmonės praranda realybės jausmą, skraido debesyse ir dėl šių potyrių rizikuoja iškeliauti anapilin. Kiekvienais metais apie 30 žmonių miršta apsinuodiję.

fugu

 

5. a) vanilė.

vaniles ankstys

Vanilės ankštys

 

6. a) ropė – tai seniausias žinomas šakniavaisis mūsų šalyje, kol jį išstūmė bulvė. Bulvės Lietuvoje pradėtos naudoti tik XVII amžiuje. Iš pradžių bulvių laukai išplito dvarų žemėse, tačiau netrukus jas ėmė auginti visi žemdirbiai.

Žydinti ropė

Žydinti ropė

7. a) suflė.

souffle

8. a) iš asilo ir mulo mėsos.

9. b) aromatingi grybai, augantys po medžių šaknimis, angliškai truffles. Rašytiniuose šaltiniuose, šie grybai buvo minimi dar šumerų laikais. Visada populiarūs ir labai brangūs. Renesanso laikais buvo mėgiami  Prancūzijos karaliaus Pranciškaus I ir jo didikų. Dabar triufeliai, lietuviškai – trumai populiarūs ir žinomi visame pasaulyje.  1952 metais, Italijoje, Kalabrijos regione, įkvėpti šių grybų skonio italai pagamino į juos panašų ledų desertą, kurio viduje įvairių skonių ledai, o viduje šaldytos avietės, vyšnios arba braškės. Šis desertas taip pat vadinamas Tartufo, lietuviškai – triufeliai. Dar vėliau šis desertas virto į nuostabius šokoladinius saldainius.

triufeliai

Trumai

10. b) trumai.

11. c) panna cotta.

panna cotta

12. c) bagetė.

kulinarinės mįslės

13. c) ceviche. Jeigu ragausite šį patiekalą Peru, rinkitės tik patikimą restoraną. Labai svarbu, kad žuvis būtų šviežia.

kulinarines misles

ceviche su krevetėmis

14. b) fondue.

 

kulinarinės mįslės

15. c) chorizo.

chorizo

16. c) gvakamolė.

gvakamole

17. c) risotto.

kulinarinės mįslės

18. c) sashimi.

sashimi

DAUGIAU RECEPTŲ:

Juodųjų serbentų sultys

Smidrų sriuba

Balandėliai receptas be mėsos

Kinietiškos salotos

Rauginti kopūstai receptas

Rauginti agurkai receptas

Lašišos sriuba arba Norvegiška žuvienė

Olandiškas padažas Benediktams

Japoniško omleto receptas

Imbieras nauda

Braškinis mojito

MĮSLĖS SU ATSAKYMAIS

Šis klausimynas ir maisto mįslės su atsakymais puikiai tiks kaip užduotys vakarėliui. Galite tiesiog be atsakymų užduoti klausimus. O laimėjusi komanda gauna Jūsų sugalvotą prizą, pralaimėjusi turi atlikti kažkokią užduotį. Ačiū, kad užsukote! Jeigu Jums patiko šios užduotys, pasidalinkite su draugais.