Braškinis mojito

by

 

Labas, šiandien ant mūsų stalo braškinis mojito. Burnoje dar jaučiu braškių skonį. Dabar laikas, kai braškės karaliauja daugelio namuose. Mes jas valgome pilna burna. Papasakosiu apie šias nuostabias uogas.

Rašytiniai šaltiniai braškes mini dar romėnų laikais. Žmonės parsinešdavo laukines uogas iš miško ir augindavo savo soduose. Prancūzijos karalius Karolis V Išmintingasis, valdęs 1364-1380 metais, savo karališkajame darže turėjo virš tūkstančio žemuogių sodinukų. Visas augalas buvo naudojamas depresijai gydyti. XVI amžiuje paminėtos rūšys: Fragaria Vesca, Fragaria moschata, Fragaria viridis.

Supraskite mane teisingai, tuo metu buvo auginamos žemuogės. Net anglų kalboje nėra atskiro braškių termino. Jos tiesiog vadinamos laukinėmis braškėmis.  Didesnės braškės atsirado tik 1766 metais.

Šią iš žemuogių išveistą rūšį išgavo prancūzų botanikas Antoine Nicolas Duchense, sukryžminęs Š. Amerikos Fragaria Virginiana (greičiausiai Virginios valstijos regiono) žemuoges su didesnes uogas vedančiomis Čilės Fragaria Chiloensis.  Nauja braškių rūšis dėl dydžio ir panašumo į ananasą pavadinta Fragaria ananassa.

BRAŠKINIS MOJITO YRA SVEIKAS GĖRIMAS

Braškės yra puikus vitamino C šaltinis. Suvalgę 100 g. gausite apie 70 proc. rekomenduojamos paros normos. Jis būtinas Jūsų imuninei sistemai ir gražiai odai. Braškėse yra mangano, vitamino B9 (folio rūgštis) ir kalio. Taip pat yra geležies, vario, magnio, fosforo ir vitaminų B6, K ir E.

SKAIDULOS

Skaidulos sudaro apie 26% braškių angliavandenių kiekio. Jos svarbios norint išmaitinti jūsų žarnyne esančias gerąsias bakterijas ir pagerinti virškinimą, naudingos metant svorį. Braškes galite valgyti pilna burna ir ryte ir vakare nebijodami, kad priaugsite svorio.

DAUGIAU RECEPTŲ:

Juodųjų serbentų sultys

Smidrų sriuba

Balandėliai receptas be mėsos

Kinietiškos salotos

Mįslės su atsakymais – užduotys vakarėliui

Rauginti kopūstai receptas

Rauginti agurkai receptas

Lašišos sriuba arba Norvegiška žuvienė

Olandiškas padažas Benediktams

Japoniško omleto receptas

Imbiero arbata

BRAŠKINIS MOJITO RECEPTAS

Jeigu norite atsigaivinti, šis receptas kaip tik Jums. Reikės:

  • Braškių(kuo daugiau tuo geriau, bus intensyvesnis skonis),
  • Saujos mėtų,
  • Rudojo cukraus,
  • Ledukų.

Jeigu mėgstate rūgščiau, galite įdėti laimo griežinėlių. Vietoj vandens galite naudoti mineralinį vandenį. Man skaniausia paprastai, taip kaip surašiau.

GAMINIMAS:

Mėtas sutrinkite kartu su ruduoju cukrumi, braškes supjaustykite smulkiais griežinėliais, viską sudėkite į ąsotį ir užpilkite vandeniu – nepamirškite palikti vietos ledukams. Prieš patiekiant gėrimą, geriausia jį palaikyti 30 min šaldytuve. Skonis bus intensyvesnis! Išėmę iš šaldytuvo į asotį įdėkite šiek tiek ledukų. Stiklines papuoškite, mėtomis, laimo griežinėliais arba braškėmis.

Skanaus!

 


ŠALTINIAI:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16373990/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25803191/