Olandiškas padažas benediktams, dar kitaip vadinamas „Hollandaise“ vienas gardžiausių kadanors ragautų padažų. Prieš dvidešimt metų lankiausi Vokietijoje, nedideliame Melle miestelio restorane.
Į šį restoraną atvažiavome su vietiniais mūsų draugais. Įėjusi į vidų jaučiausi tarsi būčiau lietuviškoje Bernelių užeigoje, toks įspūdis susidarė dėl interjere buvusios senovinės medienos gausos, bet šis įspūdis greitai išsisklaidė.
Padavėjas su kostiumu ir varlyte, persimetęs dailų rankšluostį, atėjęs priimti užsakymo paklausė ko pageidausime. Jis buvo elegantiškas, kaip liokajus dailios damos pilyje.
Mūsų svetingieji partneriai vokiečiai pasiūlė paragauti smidrų. Tada neturėjau supratimo ką valgau, juos mums patiekė su olandišku padažu. Visada buvau daržovių mėgėja, smidrai buvo puikūs, bet šitas padažas buvo skaniausia ką buvau ragavusi.
Kamavo įkyri mintis: “kur gauti šio padažo, reikia parsivežti į Lietuvą, noriu dar kartą patirti šį malonumą“.

Smidrai su olandišku padažu
Šį skonį prisimenu iki dabar. Išbandžiau visus klasikinio olandiško padažo receptus. Pagal Beatą ir tt. Mažiausiai penkis kartus gavosi kiaušinienė. Šeštąjį kartą nusprendžiau viską daryti savaip. Man pavyko, padažas gavosi, toks kokį tada ragavau Vokietijoje. Jokių kiaušinienių ir sušokusių į guzus trynių. Kaip man pavyko? Tuoj pasidalinsiu.
OLANDIŠKAS PADAŽAS BENEDIKTAMS
JUMS REIKĖS
- 3 kaimiški, ekologiški kiaušinių tryniai (jeigu norisi intensyvesnio skonio, galima dėti daugiau)
- 1 pakelis „Smetoniško“ sviesto. Netoleruojantiems pieno rekomenduoju sviestmedžio sviestą „Vegan block“, jį rasite bet kurioje Maximoje, veganų skyrelyje. Jau kurį laiką šį padažą gaminu būtent su šiuo veganišku sviestu, skonis nežymiai skiriasi.
- 1 laimo(žalioji citrina) sulčių
- žiupsnelis druskos
GAMINIMAS:
1. Atskiriame trynius nuo baltymų. Trynius su mikserio šluotele plakame tol kol pasidarys vientisa šviesiai geltona masė.
2. Tuo pat metu ant nedidelės kaitros pastatome puodą su pakeliu sviesto, ištirpiname.
3. Kai sviestas ištirpsta, įjungiame mikserį ir plakdami kiaušinių trynių masę, į ją pamažu supilame įkaitusį sviestą. Pilant sviestą negalima išjungti mikserio šluotelės, nes kitaip kiaušinių trynių masė dėl įkaitusio sviesto gali sušokti į gabalus ir virsti kiaušiniene. Plakame tol, kol susidarys vientisa masė. Įberiame žiubsnelį druskos, supilame laimo sultis, ragaujame. Atvėsęs padažas sutirštėja. Laikome sandariame inde šaldytuve.
DAUGIAU RECEPTŲ:
Mįslės su atsakymais – užduotys vakarėliui
Lašišos sriuba arba Norvegiška žuvienė
OLANDIŠKAS PADAŽAS – PATARIMAI
Kam naudojamas šis padažas? Būtų labai šaunu jeigu jo nesuvalgytumėte vieno. Šio padažo indelį nuvežiau mamai, vėliau paklausiau ar patiko. Ji atsakė – suvalgiau vieną.
Olandiškas padažas pavojingai skanus. Juo galite užpilti 3-4 min, apvirtus smidrus(šparagus), abejingi neliksite. Arba pasigaminti visų mėgstamus Benedikto kiaušinius. Šio recepto ypatybė yra ta, kad kiaušiniai verdami be lukštų. Aš tiesiog įmušu kiaušinius į maža dubenėlį ir atsargiai suleidžiu kiaušinius į nedidelį puodą su verdančiu vandeniu, iškart išjungiu, kad burbuliuojantis vanduo nesugadintų kiaušinių. Nepamirškite uždengti dangčio. Verdu apie 3 min. Išvirus kiaušinių trynys turi būti skystas.
Benedikto kiaušiniai ruošiami su specialiomis bandelėmis, bet aš naudoju paprastą batoną. Ant batono galite uždėti įvairiausius produktų derinius pagal savo skonį: gvakamolę, kurios receptu dalinausi anksčiau, pačių pasiruoštą krabų mėsos kotletą, lašišos ar kumpio gabalėlį, smidrus, griežinėliais pjaustytus pomidorus, krevetes arė jūrų šukutes, tuomet ant viršaus sudėti be lukštų skystai virtus kiaušinius ir užpilti Olandišku padažu. Skanaus!
Prieš gamindami šį padažą nepatingėkite susirasti ūkininkus, kurie augina paukščius ekologiškai. Yra žmonių kurie neskiria naminių ir parduotuvėje pirktų kiaušinių. Man tik kelis kartus gyvenime teko ragauti parduotuvėje pirktų kiaušinių. Skonis stipriai skiriasi. Jeigu norite skaniausio patiekalo, geriausiai būtų naudoti kaime augintų vištų kiaušinius.