Moliūgai yra kilę iš Meksikos. Jie buvo valgomi dar 7000 metų prieš Kristų. Indėnų gentys moliūgus naudojo gydymo tikslais. Šie skanūs apelsinų spalvos „ponuliai” priklauso tai pačiai genčiai kaip ir agurkai, patisonai, aguročiai, arbūzai ir melionai.
Oranžinė moliūgų spalva yra dėl jo žievėje esančių daugybės karotinoidų pigmentų, kurie yra provitamino A junginiai, organizme vėliau paverčiami vitaminu A. Moliūgai, jų nauda tikrai plati.
Moliūgai nauda
Moliūgai yra maistingi ir pilni vitaminų. 100g moliūgo yra: 26 kcal., vitamino A, vitamino C, kalio, vario, mangano, vitamino B2, vitamino E, geležies. Randami ir mažesni kiekiai magnio, mangano, fosforo, cinko ir kitų B grupės vitaminų. Ši daržovė turi labai nedaug kalorijų, nes net 94% jos sudaro vanduo.
Poveikis sveikatai
Moliūguose yra daugybė antioksidantų, kurie neutralizuoja laisvuosius radikalus, kad nebūtų daroma žala jūsų ląstelėms. Tai alfa-karotenas, beta-karotenas ir beta-kriptoksantinas. Tyrimai rodo, kad šie moliūge esantys antioksidantai saugo jūsų odą, sumažina odos vėžio, akių ligų ir kitų susirgimų tikimybę. Karotinoidai veikia kaip natūrali apsauga nuo saulės.
Moliūguose pilna maisto medžiagų, kurios stiprina Jūsų imunitetą. Daugiausia beta karoteno, kurį organizmas paverčia į vitaminą A.
Moksliniai tyrimai rodo, kad vitaminas A sustiprina imuninę sistemą ir padeda kovoti su infekcijomis.
Vitaminas C, paskatina baltųjų kraujo kūnelių gamybą, padeda imuninėms ląstelėms veikti veiksmingiau, greičiau gyja žaizdos. Vitaminas C yra būtinas organizmui kolageno gamyboje. Kolagenas – tai baltymas, kuris palaiko jūsų odą sveiką ir stiprią.
Padeda regėjimui
Bėgant metams, kai kūnas senėja, daugeliui silpsta regėjimas. Laimei, valgydami tinkamas maistines medžiagas galite sustabdyti šį procesą ir pagerinti savo regėjimą. Vitamino A trūkumas yra labai dažna aklumo priežastis. Analizuodami 22 tyrimus, mokslininkai padarė išvadą, kad žmonės vartojantys maisto produktus, kuriuose yra beta karoteno, turėjo geresnę regą ir tarp tokių žmonių beveik nebuvo sergančių katarakta. Vitaminai C ir E veikia kaip antioksidantai ir neleidžia laisviesiems radikalams pažeisti jūsų akių ląstelių. Nepaisant puikios maistinės vertės, moliūgai yra nekaloringi ir tinkami laikantis dietos. Tai puikus skaidulų šaltinis.
Padeda sergantiems vėžiu
Tyrimai parodė, kad žmonės dažnai valgantys maisto produktus turinčius beta ir alfa karotino, turėjo mažesnę tikimybę susirgti skrandžio, gerklės, kasos, krūties ir kitų formų vėžiu.
Valgykite moliūgus visą žiemą
Jeigu užsiauginote šių storulių, būtinai valgykite juos bent kelis kartus per savaitę. Naudokite žalius, plakite kokteilius su vaisiais, virkite sriubas, kepkite pyragus. Sėklų neišmeskite – išėmę sudžiovinkite ir suvalgykite. Moliūgų sėklose daugybė medžiagų, kurios naudingos jūsų šlapimo pūslei ir širdžiai.
Moliūgų magija
Senovėje moliūgai buvo siejami su antgamtinėmis galiomis. Tradicija iš moliūgų daryti žibintus atsirado Airijoje, vėliau paplito Amerikoje. Istorikai teigia, kad vietiniai Amerikos indėnai iš moliūgų ir arbūzų sėklų pagaminta emulsija gydydavo žaizdas, moliūgų sėklų aliejumi tepdavo nudegusią odą, o valgydami moliūgą tikėjo išsigydysiantys inkstų ir šlapimo takų ligas. Netradicinės medicinos šalininkai mano, kad moliūgo sėklos padeda atsikratyti žarnyno kirminų.
Išskobkite moliūgą ir pasigaminkite gražią dekoraciją savo sodui. Mes jau pagaminome!